2024. március 29., péntek

Olcsóbb tesztelés, rövidebb karantén

Véget ért a köztársasági válságstáb mai ülése, amely 15 órakor kezdődött a Szerb Palotában.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, hogy Szerbiában még mindig az omikron variáns dominál, és a jelenlegi magas számok is ennek a mutációnak a következményei.

– A jelenlegi járványügyi helyzet igen súlyos, rendkívüli és ezzel összhangban felszólítok minden polgárt, hogy tartsák be az előírásokat – mondta Gojković.

Az ülésen döntés született az oltásokkal kapcsolatban is, amelynek értelmében ezentúl a második és a harmadik dózis között mindössze három hónapnak kell eltelnie.

Emellett a karantén időtartamát tíz napról hétre csökkentették.

Azzal kapcsolatban, hogy a közép-szerbiai diákok jelen lehetnek-e az iskolában vagy online oktatás lesz, kedden hoznak döntést.

– Kedden további konzultációkat tartunk majd a közép-szerbiai általános és a középiskolákról, azonban azon leszünk, hogy úgy alakuljon a tanítás, ahogyan a vajdasági iskolákban. Tehát az általános iskolásoknak jelenléti, még a középiskolásoknak kombinált oktatás legyen – mondta a tartományi titkár.

Az ülésen döntés született a PCR- és a antitest-tesztek áráról is. Ebből kifolyólag a továbbiakban a saját kérésre elvégzett PCR-teszt ára 9000 dinár helyett 6000 dinár, míg az antitest-teszt 3500 dinár helyett 1800 dinárba kerül majd.