2024. március 29., péntek

Begović: Egyszerre több vírussal is megfertőződhetünk

Dr. Jelena Begović, a biológiai tudományok doktora, a Molekuláris Genetikai és Génmérnöki Intézet igazgatója a Szerbiai RTV vendégeként megerősítette, hogy Szerbiában is megjelent az omikron, amely fertőzőbb és könnyen terjed.

– Szerencsére vannak arra utaló jelek, hogy az omikron az orrban és a torokban marad, nem támadja a tüdőt. Változik és változtatja az egyes tulajdonságait is attól függően, melyik szervet támadja meg. Jó, hogy nem támadja a tüdőt, mint a delta variáns, amelynél ez a fő probléma – közölte Begović. Elmondása szerint nincsenek nagy tanulmányok a klinikai képekkel kapcsolatban, de az omikron továbbra is a felső légutakban marad, ez pedig sokkal jobb az ember számára.

Megjegyezte, hogy nagyon sokan megbetegedtek, nagy a nyomás a kórházakon, ez nem jelenti azt, hogy ez a törzs halálosabb, abban az értelemben, hogy súlyosabb következményei és tünetei vannak.

– A delta törzs továbbra is kering a lakosság körében, mint minden évben, most is megjelent az influenza, a különböző légúti vírusok és más-más légúti problémát okoznak. Két-három vírust is el lehet kapni, baktériumokkal vagy más vírusokkal kombinálva többféle fertőzés is előfordulhat – tette hozzá a szakember.