2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Több javaslat is napirenden

Sajtóértesülések szerint az általános iskolások visszatérnek az iskolapadokba

A rosszabbodó járványhelyzet okán ma délután összeül a köztársasági egészségügyi válságstáb. A belgrádi sajtó értesülései szerint az egészségügyi szakértő tagok ragaszkodni kívánnak a korlátozások szigorításához, ám foganatosításukkal kapcsolatban nincs egységes álláspont. Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere már közölte, hogy semmilyen intézkedést nem támogat, amely kedvezőtlenül befolyásolná a gazdaságot. Predrag Kon epidemiológus korábban a következő intézkedéseket említette a szükségszerűek között: a Covid-beléptető egész napos alkalmazását, a gyülekezésszabadságnak a jelenlegihez képest sokkal kifejezettebb korlátozását, valamint a távmunka kiterjesztését. A belgrádi sajtó tudni véli, hogy mindemellett az egészségügyi szakértők azon lesznek, hogy rövidüljön a vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje.

KÖZVETLENEBBÉ VÁLHAT AZ OKTATÁS

A Blic benfenntes értesülései szerint a járványügyi intézkedések az iskolákban való koordinálásával megbízott munkacsoport azt javasolta tegnapi ülésén, hogy Vajdaságban az általános iskolások számára hétfőtől a jelenléti oktatást szervezzék meg, a középiskolások vonatkozásában pedig a hibrid – egyik nap jelenléti oktatás, másik nap távoktás – oktatási modellt javasolta. Az oktatási minisztérium ma jelenti be a vonatkozó döntést. Mivel az ország többi térségében január 24-én kezdődik a második félév, ezek tekintetében egy héttel később születik döntés az oktatási modellről. A vajdasági középiskolások hétfőn távoktatásban kezdték meg a második félévet.

SZINTE MINDEN MUTATÓ NÖVEKEDETT

Az országos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 33 163 koronavírustesztet végeztek el, az esetszám 13 753 volt, így a pozitivitás aránya 41,5 százalék. Hivatalosan a vizsgált napban 19 Covid-páciens hunyt el, 13 003 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban 2340 Covid-pácienst kezelnek, közülük 96 szorul mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 2755 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 946-ot. Az aktív esetek száma a tartományban 16 084, a székvárosban 5314 – áll a Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentésében.