2024. április 23., kedd

A harmadik oltás után jár a védettségi igazolás

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány, és hét napra rövidül a karantén ideje Magyarországon – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.
Gulyás Gergely a koronavírus omikron-variánsával kapcsolatos kormánydöntésekről közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott, és a másodikat hat hónapon belül.
A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá.
Elmondta, a harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.
A koronavíruson átesettség fogalma az omikron-variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki, utalva arra is, hogy ezen variáns miatt Európában mindenhol bizonyos változtatásokat hoztak.
Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.
A miniszter bejelentette azt is, lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét.    Elmondta: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírusteszttel ugyanakkor lehet szabadulni.
Elmondta, az iskolák felső tagozatainál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.
Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adva vannak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter.
Gulyás Gergely úgy értékelte a járványügyi helyzetet, hogy a koronavírus negyedik hulláma már erősen leszálló ágban lenne, de megjelent az omikron-variáns Magyarországon, és a fertőzések jelentős része már az új variáns miatt történik, így a fertőzésszám ismét dinamikusan nő. Szerinte a következő napokban, hetekben arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog.
Ma már azt is egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos, elsősorban légúti megbetegedést eredményez – mondta. Úgy folytatta, azt látják azokban az országokban, amelyekben már az omikron a domináns, hogy a növekvő megbetegedésszámból nem következik arányosan a kórházi betegszám és a halottak számának emelkedése.