2024. március 28., csütörtök

Vajdasági Disznótoros Fesztivál és Pálinkamustra

Új gasztroesemény várja január végén az óbecseieket

Január 29-én, szombaton reggel kerül sor az óbecsei Than Emlékház udvarában a Vajdasági Disznótoros Fesztivál és Pálinkamustra elnevezésű rendezvényre, ahol disznótorral, kolbásztöltőversennyel, pálinkamustrával és gasztroélményekkel várják az érdeklődőket. Jovanović Dániel, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a már hagyományos óbecsei Gasztro Feszt nagy népszerűségnek örvend nem csak a helyiek körében, és többen is jelezték igényeiket, hogy jó lenne, ha lenne a városban más hasonló gasztronómiai rendezvény is.

– A célunk, hogy minél több szezonális, gasztro jellegű eseménnyel lepjük meg nem csak az óbecseieket. A Gasztro Feszt is egy olyan fesztivál, amelynek célja a helyi gasztronómiai értékeink bemutatása, valamint rég elfeledett ételek és főzési szokások felelevenítése. Tél van, hideg, és hát mi más juthatott volna eszünkbe, mint a disznóvágás, amelynek kultúrája az utóbbi időben egyre inkább kezd eltűnni a vajdaságiak életéből. A disznótor elsősorban közösségi élmény, amikor összejöhet a közösség apraja-nagyja, ezt a hangulatot szeretnénk mi is idevarázsolni. A pálinkamustrán a környékbeli pálinkakészítők mutatkoznak be. A kóstoló mellett minősítésre is sor kerül nemzetközi zsűri által – közölte Dániel.

A rendezvény szervezője kiemelte, hogy minden előírást betartanak, maga a disznóölés nem a helyszínen történik, ott csak a feldolgozásra kerül sor. A sertést helyi tenyésztőtől vásárolják. A pálinkakészítők és a kolbásztöltőversenyen résztvevő csapatok jelentkezését január 25-éig várják. Azok a személyek, akik a disznótoros reggelin és ebéden szeretnének részt venni, jelezzék ezt előre a szervezőknek.