2024. április 20., szombat
GUNARAS

Új, nagyobb terem és út

A gunarasi helyi közösség vezetőit a tavalyi évről kérdeztük

A gunarasi helyi közösség 2021-ben is igen komoly eredményeket tett le az asztalra. A legjelentősebb talán, hogy átadásra került a felújított közösségi terem a civil központban. Kovács Csilla, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be, hogy két nagyobb volumenű és több kisebb projektumon is dolgoztak.

– Az elmúlt év legnagyobb sikere a civil központ nagytermének a befejezése. Ez több mint 17 millió dináros projektum volt, amire nagyjából három évig gyűjtöttünk, és az önkormányzattól is kaptunk 5 millió dinár hozzájárulást. Nagy álma volt a helyi közösségnek és a polgároknak is, hogy modern, nagyobb kapacitású termet kapjunk. Ezt a civil szervezetek nagymértékben ki tudják használni, és rendezvényeket lehet szervezni, akár magánszemélyeknek is. Ezt követően Sicósor felé megvalósítottunk egy szintén nagyobb beruházást, ami komoly jelentőséggel bírt az ott lakók számára. Eddig két nyomvonalas betonúton tudtak közlekedni, ami már elég rossz állapotban volt, és egy földes utat is tudtak használni száraz időben. Ezt szórtuk le mart aszfalttal, és megerősítettük az alapját. Így már normálisan tudnak közlekedni az ott élők, viszont az időjárás és a nagyobb tehergépjárművek miatt több helyen is megsüllyedt az út. Az idén ezt javítani kell, viszont ez már nem lesz akkora gond, mint egy teljes út megvalósítása. Tavaly több projektumot is megkezdtünk a civil szervezetek közreműködésével. Különböző építkezésekről, felújításokról van szó, amire nagy támogatást kaptunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Ezen belül átalakításra kerül a tűzoltógarázs, a munka folyamatban van. Felújítottuk a labdarúgópálya öltözőjét, illetve tervben van a helyi közösség épületén a nyílászárók cseréje és a kisebb faluház renoválása. Ezek a munkák az időjárás és az időszűke miatt átcsúsztak az idei évre – számolt be a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy tavaly több munkaakciót is szerveztek. Ezek keretében aljnövényzetet távolítottak el, kátyúztak, rendbe tették a temetőt, dolgoztak a közvilágítás rendbetételén, és fát ültettek. További kisebb akciót is tartottak, ami fontos volt a polgároknak, mert apró, de kellemetlen dolgokat oldottak meg – tudtuk meg Kovácstól.

Felújítás alatt a tűzoltógarázs

Felújítás alatt a tűzoltógarázs

A beruházások és fejlesztések mellett a helyi közösség a rendezvények szervezéséből is kivette a részét – számolt be lapunknak Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója.

– Tavaly is megszerveztük a hagyományos falunapot, ami 2020-ban elmaradt a Covid miatt. Sztárfellépőnk a magyarországi Fiesta volt, de már az jó hangulatot teremtett, hogy az emberek el tudtak menni egy ilyen nagyobb eseményre. A falunap előtt a Gunarasi Gazdakör szervezte meg a szántóversenyt, amit a helyi közösség támogatott. Emellett a helyi közösség nagy szerepet vállalt a karácsonyi vásár megszervezésében, aminek a fő szervezője a Gunaras Jövője Civil Szervezet volt. Színvonalas programot tudtunk megtartani, az ünnepi műsort a Dózsa György Általános Iskola szervezte – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség területén 12 aktív civil szervezet működik. Ezekkel a helyi közösség jó kapcsolatot ápol, és rendszeresen támogatja őket.

– Falvaink életét ezek a civil szervezetek pezsdítik fel, különböző eseményeket, tanfolyamokat szerveznek. Ezért is nagyon fontosnak tartjuk a működésüket, és ahol tudjuk, ott támogatjuk őket. Az utóbbi időben nemcsak anyagi támogatást kapnak tőlünk, hanem vezetjük a könyvelésüket és figyeljük számukra a pályázatokat, valamint segítünk a pályázásban is – mondta a tanácsadó, majd hozzáfűzte, hogy ezáltal próbálják még jobb helyzetbe hozni a civil szervezeteket.