2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

U-kanyar

Az olyan útvonalat, amely 180 fokos szögben fordul meg, az U betűre való hasonlóságára utalva U-kanyarnak nevezik a bizalmas szóhasználatban: A litván sofőr egy U-kanyart vett az autópálya közepén a csúcsforgalomban, mert nem tudta kifizetni az autópályadíjat. – Az ügynökök is felismerték Nelsont, és néhány U-kanyar után a bűnözőknek sikerült az FBI-osok mögé kerülni. – Itt egy rövid U-kanyar után kezdetben meredek, majd egyre lankásabb földúton ereszkedünk Szikszó irányába. – Szerezd be kis kedvenceidnek ezt a szuper gördeszkát az U-kanyarral. – A hörcsögök szeretnek sportolni is. Csak tedd a gördeszkára kis kedvencedet, és ő már száguld is! Az U-kanyart is könnyen beveszik, hiszen tapasztalt deszkások! – Az U-kanyar az egyetlen valódi biztosíték az öblítés ellen, mivel nincs külső rács a törmelék összegyűjtésére. – De ezúttal a kanyar egy majdnem teljes U-kanyar lesz (talán innen ered, hogy az U betűt használják a gravitációs rásegítéssel kapcsolatos egyenletekben?), ... – Előadása végén Felcsuti Péter utalt Kornai professzor legújabb tanulmányára, amely U-kanyar Magyarországon címmel jelent meg. – Nagyon hálás vagyok feltétlen támogatásáért ezzel az anyaggal kapcsolatban, amely első látásra úgy tűnik, mintha egy hatalmas U-kanyar lenne a számomra. – U-kanyart vesz, megfordul. Bekapcsolom a rádiót. Az előttem kígyózó útra koncentrálok. Egy motor bőg. Reflektorok villognak. Az autó utolért!

Olykor melléknévként jelenik meg az U-kanyar: A kiváló minőségű U alakú forró hajlított üveg / U-kanyar üveg eladó? – U-kanyar csúszda. – Smoby U-kanyar csúszda. – Mosdóink fiókjaiban alapfelszereltségben vannak U-kanyar kivágással és kozmetikai rendezővel ellátott elemek. – A népszerű U-kanyar expressz térkép egy vonatpályát jelent, amely akadályt jelent az ügynökök számára.

Az U betű alakjára más megnevezések is utalnak: Az U-profil könnyen felszerelhető a falakra, bútorokra. – Rozsdamentes U-profil – hidegen hajlított U-acél – melegen hengerelt U-acél.

A T betű is hasonlítási alap lehet: A megfelelő T-elosztó kiválasztásában segítünk. – Klaszszikus T-elosztó, amely 3 eszköz csatlakoztatását biztosítja a hálózathoz, így nem kell cserélgetnie az eszközeit, egy időben használhatja őket. – T-elosztó 4,7 mm belső átmérőjű ablakmosó vezetékhez. – Méteres T-vonalzó, felsőmaróval való használatra szolgál.

Az X-lábú minősítés gyakran asztalfajtát jelöl: öreg gerendából készült X-lábú étkezőasztal – farm asztal (X-lábú) – összecsukható X-lábú 10 személyes asztal – kárpitozott X-lábú asztal – X-lábú egyedi kialakítású kinyitható fa étkezőasztal, választható asztallappal.