2024. március 28., csütörtök

A levélszavazat most is leadható a külképviseleteken

A még nem regisztrált külhoni magyar állampolgárok március 9-éig kérelmezhetik felvételüket a névjegyzékbe

Április 3-ára írta ki Magyarországon az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást Áder János köztársasági elnök, a választás kitűzésével azonban hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indul, bár ténylegesen már régóta tart.
Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a magyarországi választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el. Erre az utóbbira, azaz a pártok listájára szavazhatnak azok a külhoni magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Egyúttal válaszolhatnak a gyermekvédelmi népszavazáson feltett négy kérdésre is.
A szavazati jog feltétele, hogy szerepeljenek a választói névjegyzékben. Az a 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választások előtt vagy azután regisztrált, továbbra is szerepel a levélben szavazók névjegyzékén, vagyis nem kell újra kérnie a regisztrációt. Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, regisztrációs kérelmét március 9-ig juttathatja el a Nemzeti Választási Irodába (NVI).
A külhoni magyaroknak a szavazatukat tartalmazó szavazási levélcsomagot április 3-án 19 óráig kell eljuttatniuk levélben az NVI-hez, de a levélcsomag leadható a külképviseleteken, illetve a szavazás napján a külképviseleteken vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában.
A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a nagykövetségeken és konzulátusokon szavazhatnak. Az erre a célra rendelkezésre álló, folyamatosan bővülő külképviseletek száma jelenleg 146.
A választás egyéni választókerületi eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítását és megszámlálását követően, várhatóan április 9-éig állapítják meg, az országos listás eredményt pedig várhatóan április 22-éig.
Áder János köztársasági elnök szintén április 3-ára írta ki a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazást.
A parlament november 30-án rendelte el a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett referendumot. A népszavazásra bocsátott négy kérdés a következő: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?", „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?", „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?", „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

@fo = MTI
@kep = Levélszavazat leadása Csíkszeredában a 2018-as választáson