2024. március 29., péntek

A jobb életminőségért

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Szekeres László Alapítvány együttműködésével idegrendszeri szűrési-fejlesztési programra került sor Szabadkán

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében kéthetes idegrendszeri szűrési-fejlesztési program került megvalósításra, melynek helyszíne ezúttal a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény volt. A Pető-módszer világszerte ismert és elismert, hungarikumnak számít. A szűrés és a csoportfoglalkozás is teljesen ingyenes, a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg. A programról Kosányi Tamást, a Szekeres László Alapítvány munkatársát kérdeztük:

Kosányi Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

Kosányi Tamás (Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt két hétben szűrések-fejlesztések történtek itt az óvoda tornatermében. Ezek már évek óta folynak Vajdaság több településén. Legutóbb Zentán mutatkozott rá lehetőség, ezúttal pedig a szabadkai Vackor óvodában. Úgy gondolom, hogy az érintettek részére ez egy kihagyhatatlan lehetőség. Valójában nem gyógytorna, hanem az idegrendszeri sérüléssel küzdők fejlesztése. A Pető-módszert az egész világban alkalmazzák Észak- és Dél-Amerikában, Távol- és Közel-Keleten egyaránt. A Pannon-medencébe kicsit késve jutott el, de megérkezett, úgy Vajdaságba, mint Erdélybe is. A tavalyi év második felétől a Szekeres László Alapítvány szervezi a vajdasági szűréseket, a Pető András Karral együttműködve. Az évek során azt tapasztalhattuk, hogy nagy rá az igény, hiszen egyrészt a helyszínre érkezik, másrészt pedig ingyenes. Azt látjuk, hogy az embereknek jólesik a törődés. Fontosnak tartják kihasználni a lehetőséget, hogy szakemberek által ingyenes segítséghez juthatnak, ami az egészségüket fejleszti és az egészségük érdekében történik. A visszajelzésekből az szűrhető le, hogy a módszert az emberek nagyon jónak tartják, és azt szeretnék, ha folytatódhatna Vajdaságban. Sajnos ebbe közbeszól a járványügyi helyzet is. Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy sor kerül-e helyszíni fejlesztésekre és milyen sűrűn. Azonban a tervünk mindenképpen az, hogy már lehetőleg februárban elindítsuk a Pető Karral a következő fejlesztési, szűrési csoportot – mondta Kosányi Tamás, aki az érdeklőkről és a Pető Karral kialakított együttműködésről is szólt.

– Ilyen szűrésekre-fejlesztésekre kisgyermekkortól idős korig fogadják az érdeklődőket. Négy csoportban zajlik a foglalkozás, ez a gyermekcsoport, a szklerózis multiplexben, a hemiplégiában és a Parkinson-kórban szenvedők csoportja. A programra úgy lehet jelentkezni, hogy felhívnak bennünket telefonon, a munkatársaink pedig az érdeklődők kórképe alapján egy adott időpontra beosztják őket. Az elmúlt időszakban több mint húszan kerestek fel bennünket, az első napokban tizenhatan érkeztek, akiket felmértek a Pető András Kar konduktor szakemberei, tizenkettőjükkel pedig folyamatosan foglalkoztak. Három csoport alakult ki a hemiplégiával, azaz féloldali bénulással, a szklerózis multiplexszel és a Parkinson-kórral küzdőké.

A Szekeres László Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Pető András Karának együttműködése több évre nyúlik vissza, 2019-ben gyümölcsöző együttműködési megállapodásra került sor a két intézmény között. Ekkortól a pedagógusoknak lehetőségükben áll Szabadkán a Pető András Kar konduktorsegítő szakirányú továbbképzésére járni. A kétéves továbbképzés során a hallgatók sok gyakorlatorientált foglalkozáson vesznek részt, de nagyon erős elméleti tudásra is szert tesznek. A Pető-módszer konduktív pedagógiai módszer, így a pedagógia is helyt kap benne. Ezek a két-három hétig tartó helyszíni fejlesztések kettős célt szolgálnak. Egyrészt a vajdasági páciensek megtapasztalhatják a módszer hatékonyságát és előnyét, másrészt pedig ilyenkor a hallgatóink elvégezhetik a programban előírt kötelező gyakorlatokat is. A tervünk az, hogy tovább folytatódjon a szakemberek képzése is, és bízunk benne, hogy még magasabb szinte emelhetjük az együttműködésünket a Pető András Karral – hallottuk Kosányi Tamástól.

Fejlesztő gyakorlatok (Fotó: Gergely Árpád)

Fejlesztő gyakorlatok (Fotó: Gergely Árpád)

A Vackor földszinti tornatermében járva a szakemberek fejlesztő gyakorlatokat végeztek páciensekkel a jobb életminőség érdekében.

– A feleségem, Veronika, 78 éves, megközelítőleg öt éve Parkinson-kórban szenved és egyre csak súlyosbodott az állapota. Azóta állandóan járunk kezelésekre és azt ajánlották, hogy próbáljuk ki ezt a módszert is. Azt reméljük, hogy sikerül fejleszteni a mozgásképességét, ugyanis csak járókerettel bír lépkedni. Örömmel fogadtuk a fejlesztés lehetőséget és azóta tapasztalunk is javulást, gyorsabban megtesz távokat, amelyek korábban lassabban mentek neki – hallottuk a királyhalmi Berta Vilmostól.

Kovács Magdolna szintén Királyhalomról érkezett a férjével:

– A férjem 86 éves, Parkinson-kórja van egyebek közt, ezen próbálnak itt segíteni, javítani az életminőségén. Azt szeretnénk elérni, hogy önállóan is el tudja magát látni. Elégedettek vagyunk a gyakorlatokkal, azóta biztonságosabban megy. Máskor is fogunk majd jelentkezni, mert máshonnan nem tudjuk megtanulni ezeket a gyakorlatokat. Örülünk, hogy a Magyar Kormány ezt biztosítja nekünk – hallottuk Kovács Magdolnától.