2024. március 29., péntek

Megkezdte működését a stroke-osztály

A zombori Dr. Radivoj Simonović Általános Kórház neurológiai osztályán megkezdte működését a stroke-osztály. Az új osztályt azért alakították ki, hogy mielőbb feltárják a betegnél az agyi érkatasztrófa okát, és az ok alapján pontosan meghatározzák a kezelési módot.

A részleg kialakítása és felújítása 2021 nyarán történt, a teremben jelenleg 6 új, a betegek ellátását szolgáló elektromos ágy található a félintenzív terápia elvei szerint, emellett a termet korszerű monitorokkal, infúziós pumpákkal és a hozzá tartozó berendezésekkel szerelték fel.

Antonio Ratković, Zombor polgármestere és dr. Dragan Rastović, a zombori Általános Kórház igazgatója megtekintették a kórház új részlegét, majd dr. Jasmina Jovićtyal, a neurológiai osztály vezetőjével körbejárták az új részleget.

A betegek ellátásának fontosságát képezi a stroke-ot (a stroke egy gyűjtőkifejezés, ugyanis az agyi érkatasztrófa számos módon megnyilvánulhat, míg az agyvérzés esetén az agy valamelyik ere megreped és vérzés alakul ki – a szerk. megjegyzése) kiváltó tényezők korai felismerése, ami meghatározza a kezelés módját. A betegek 24–72 órát töltenek a létfontosságú paraméterek folyamatos monitorozásával, a klinikai kép súlyosságától és az egyéb tényezőktől függően.

A stroke osztályokon kezelt betegek nyomon követése azt mutatja, hogy az itt kezelt betegek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb szövődmény alakul ki náluk és alacsonyabb mortalitás.

A múlt év során az osztály munkatársai a stroke-os betegek kezelésének nemzetközi szabványainak megfelelő oktatásban részesültek. Tervben van a nyaki erek ultrahangos vizsgálatára szolgáló készülék beszerzése is, ami megkönnyíti a diagnosztikai eljárást. A részleg felújításához a Dr. Radivoj Simonović Általános Kórház biztosította az alapokat.