2024. április 18., csütörtök

Szórakoztató, szóra késztető tábor Muzslyán

Ötven alsós és leendő első osztályos diák vett részt a ma záruló Szórakoztató, szóra késztető táboron, melynek ezúttal a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola adott otthont. Ezzel valójában sikerült pótolni a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület hagyományos – de tavaly elmaradt – anyanyelvápoló táborát.
Volt anyanyelvápolás, színjátszás, ének, tánc, festés. Az újdonságok közül pedig a sakkpalota, a robotokkal való játszás és a drón kezelésének a bemutatása iránt volt nagy érdeklődés. Az anyanyelvápoló tábort a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete nyaranta szokta megszervezni. A cél pedig az, hogy felöleljék azokat a gyerekeket is, akik nem magyar tannyelvű iskolába járnak.
– Vannak gyerekek, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Nekik most van itt lehetőség arra, hogy felzárkózzanak, hogy tanulják, gyakorolják a magyar nyelvet. A legfontosabb pedig az, hogy a gyerekek együtt legyenek, a téli szünidőt okosan és szórakozva – mindenki a saját érdeklődési körben – töltse el. És, hogy ráhangolódjunk a jövő heti iskolakezdésre, mondja Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.  
Az idei tábor egyik újdonsága az is, hogy meghívták azokat a muzslyai óvodásokat, akik majd őszre a helybeli iskola magyar osztályában kezdik iskoláztatásukat. A cél az, hogy mindkét iskolaépületben megmaradjon a magyar osztály.

– Gyerekek nagy számban járnak. Nagyon fontos, hogy megismerjék az iskolát az ovisok, a jövendőbeli elsősök. Hogy lássák, milyen az iskolánk, megismerjék a tanítókat, megismerjék az iskolát elsősorban. Jelenleg 14–15 jövendőbeli elsős van itt nálunk a táborban, hallottuk Molnár Attilától, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatójától.
A tábor hétfőn kezdődött és ma, csütörtökön, záróműsorral ér véget, amelyen a fellépők kipróbálhatják az iskola előcsarnokában felállított színpadot.