2024. március 29., péntek

Korszerű berendezés és folyamatos fejlődés

Közgazdasági technikusi, idegenforgalmi és szállodaipari technikusi szakok magyar nyelven

A szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola szeptembertől kilencven elsős magyar ajkú diákot fogad. Hasonlóképpen mint tavaly, magyar nyelven közgazdasági technikusi, valamint idegenforgalmi és szállodaipari technikusi szakot fognak indítani harminc-harminc fővel. Ezenkívül lesz egy hároméves pincér-szakács kombinált osztály is 15-15 tanulóval. Az intézmény tanulói nemcsak az elméleti órákon sajátíthatják el a közgazdaságtan, a turizmus és a vendéglátóipar alapjait, hanem gyakorlati órák során is, korszerűen felszerelt szaktantermekben. Ezenfelül termelői és kereskedelmi vállalatoknál, bankoknál, szállodáknál, éttermeknél is kamatoztathatják tudásukat. A három- és négyéves képzések elvégzése után a tanulók megfelelő szaktudás birtokában állhatnak munkába, vagy tovább is tanulhatnak valamely felsőoktatási intézményben, mindkettőre készen fognak állni.

–Az érdeklődés a középiskolánk iránt tavaly is nagy volt. A diákok itt olyan szakmákat tanulhatnak meg, amelyek igen keresettek és népszerűek ebben a világban. Mindemellett széleskörű elhelyezkedési lehetőségük is van. Például a szállodaipari, idegenforgalmi technikus a gazdaság egy specifikus részét fedi. Ez Szabadkán igen jelentős, ugyanis városunk az egyik legfontosabb idegenforgalmi desztináció Szerbiában. Ebből kifolyólag nagy szükséglet van a munkaerőre – hangsúlyozta Zombori Imre, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója.

Az iskola technikailag is nagyon jól fel van szerelve. Hat számítógépes kabinettel rendelkezik, ahol a tanulók nemcsak elméleti ismereteket szereznek, hanem tanvállalatként, tanutazási irodaként is működnek ezek a szaktantermek. Ugyanis olyan óráik is vannak diákjainknak, ami gyakorlatilag úgy van kivitelezve, mintha egy vállalatban vagy utazási irodában dolgoznának. Ezenkívül minden szakon a gyakorlati órák egy részét a vállalatokban, szállodákban, utazási irodákban, éttermekben valósítják meg. A pincér-szakács osztályok pedig olyan tankonyhával és tanfelszolgáló teremmel rendelkeznek, amely valójában ugyan úgy néz ki, mint egy étterem, vagy egy korszerű konyha, ahol a modern berendezés mellett szabadjára lehet engedni a fantáziát.

A középiskolában távhallgatókat is fogadnak, illetve azokat is, akik szeretnék átképezni magukat. Azok a tanulók, akik elvégezték a három- vagy négyéves képzést, továbbképezhetik magukat, és megszerezhetik a negyedik, illetve az ötödik fokozatot.

Zombori Imre (Fotó: Gergely Árpád)

Zombori Imre (Fotó: Gergely Árpád)

Az idei évtől egy újdonság is van a középiskolában. Az igazgató elmondta, hogy az ún. Erasmus+ projektumon keresztül egy meghatározott számú diák most először vehet részt egy kéthetes szakmai gyakorlaton Görögországban, amely egy óriási lehetőség a tapasztalatszerzés szempontjából.

Zombori Imrétől továbbá megtudtuk azt is, hogy sokszor az elhelyezkedésben is segítenek a tanulóknak. Az iskolához sok esetben fordulnak különféle vállalatoktól, hogy ajánljanak nekik olyan végzős diákokat, akik alkalmasak lehetnek egy-egy munkakörbe. Mi több, a fiatalok az egyetemre való iratkozáshoz is segítő kezet kapnak, ugyanis az iskolai órákon keresztül lehetőségük van megszerezni az ECDL bizonyítványt, amely egy hiteles, nemzetközi igazolvány az informatikai tudásról, és ami nagy segítség lehet akár az egyetemi tanulmányoknál, akár egy önéletrajzban. Ezenkívül még EBC*L diplomát is szerezhetnek, ami többnyire a kezdő vállalkozóknak van előirányozva, és ami szintén a diákok javát szolgálhatja. Végül, de nem utolsósorban a jövőben nyelvvizsgára is felkészítenék a tanulóikat.

Számos lehetőséget és megannyi választási lehetőséget kínál a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola. A nyílt nap időpontja egyelőre kérdéses a járványügyi helyzet miatt, de az iskola honlapján és Facebook-oldalán meglelhetik az információkat, illetve az érintett szülők kérdéseikkel is fordulhatnak az iskolához az ess@eunet.rs e-mail-címen, de az érdeklődők el is látogathatnak az iskolába, azonban ehhez időpont-egyeztetés szükséges.