2024. április 25., csütörtök

Visszaülhetnek-e az iskolapadba a vajdasági általános iskolások?

Holnap döntenek arról, hogy a vajdasági általános iskolás diákok a szünet után visszatérnek-e az iskolapadokba, vagy online folytatják a tanulást, míg a Szerbia más részein élő diákokat a jövő héten értesítik ugyanerről. Az előzetes hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy mindannyian online oktatásra térnek át – közli a Vajdasági RTV.

Annak ellenére, hogy enyhébb tüneteket okoz, a koronavírus omikron variánsa nagyon gyorsan terjed, és félő, hogy komoly problémákkal nézhetnek szembe a koronavírusos betegeket ellátó orvosi rendelők, amelyek napok óta túlterheltek. Újvidékhez és Belgrádhoz hasonlóan a szerbiai nagyobb városok rekordszámú új fertőzöttet jegyeznek, egyes helyeken elhalasztották a pravoszláv újévvárásokhoz köthető tömegrendezvényeket.

Pénteken 15 órára jelentették be a válságstáb következő ülését – mondta Branislav Tiodorović, a testület tagja.

Milanko Šekler víruskutató szerint meg kell szüntetni a sorokat a Covid-rendelők előtt, mert sokan úgy döntenek, hogy emiatt mégsem teszteltetik magukat, ezért az új fertőzöttek számára vonatkozó adatokat sem vehetjük teljes mértékben hiteleseknek.
Az iskoláskorú gyermekek tekintetében arra lehet számítani, hogy az elkövetkező két hétben növekedni fog az új fertőzöttek száma Vajdaságban. A szakemberek arra figyelmeztetik a szülőket, hogy oltassák be magukat, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy megfertőzik gyermekeiket.
Az iskolai oktatás modelljeit tekintve megoszlanak a vélemények, de vannak, akik úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt el kell gondolkodni az online oktatásra való áttérés lehetőségén.