2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szerbia nem követi a világot

Csökkent az esetszám, növekedett a pozitivitás aránya

Elsősorban a hivatalos szervek munkájában nem résztvevő szakértők értékelték az első alkalommal a keddi jelentésben ötjegyűre növekedett esetszámot, emlékeztetvén korábbi nyilatkozataikra, amelyekben „megjósolták", hogy ez elkerülhetetlen lesz. Zoran Radovanović epidemiológus az N1 tv műsorában megismételte, hogy a szilveszter éjszakáján megtartott tömegrendezvényekre „előre megfontolt szándékkal elkövetett tömeggyilkosság kísérleteként" tekinthetünk.

Zoran Radovanović sértőnek minősítette Belgrád polgármesterének nem sokkal szilveszter éjszakája előtt tett kijelentését, hogy azért szerveznek tömegrendezvényeket, mert a XXI. században nem lehet a XIX. század epidemiológiai intézkedéseit alkalmazni, megjegyezvén: „Szinte mindenhol a világon ugyanolyan jellegű intézkedéseket alkalmaznak, csak éppen Szerbiában nem". Természetesen nem lehetett volna megakadályozni az omikron-variáns terjedését, de sebességét lehetett volna befolyásolni – emelte ki az epidemiológus, hozzátéve: „Belgrád alpolgármestere pedig arra büszke, hogy Európában csak Szerbiában szerveztek a fővárosihoz hasonló bulit. Ha annyira szeretne egyedi lenni, akár azt is mondhatná a belgrádiaknak, hogy sétáljanak meztelenül."

Radovanović szerint a válságstáb tavaly május óta a társadalmi immunitás kialakulásának céljával hallgatólagosan megengedi az össznépi fertőződést. A tízéves halálozási átlag alapján számított többlethalálozás tekintetében Szerbia Bulgáriával egyetemben éllovas a világon, „az utóbbi 20 hónapban az ország 50 ezer embert veszített el" – mondta Radovanović, aki nem hiszi, hogy a válságstáb vállalja a felelősséget a téves lépésekért. Szerinte a gazdasági érdekek nem teszik indokolttá a tétlenséget, mostanra számok bizonyítják, hogy éppen azok az országok jegyezték a legnagyobb mértékű fejlődést, amelyek észszerű járványintézkedéseket foganatosítottak. Radovanović azzal sem ért egyet, hogy az eddig állítólag enyhébbnek bizonyuló tünetek okán az omikront félvállról kellene venni, ugyanis az enyhe lefolyást követő poszt-Covid-szindróma következményeit egyelőre lehetetlen felmérni.
A Hollandiában dolgozó Ivana Prokić epidemiológus szintén értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Szerbia elutasítja a világban széles körben alkalmazott intézkedések foganatosítását. Mint elmondta, sem Hollandiában, sem máshol nem az a cél, hogy teljes mértékben megakadályozzák a fertőződést, hiszen ez lehetetlen, hanem az, hogy az egészségügyi intézményekre nehezedő teher csökkentésének céljából lassítsák a vírus terjedését. Így a nem Covid-páciensek is megfelelő egészségügyi ellátásban részesülhetnek – tette hozzá.

Ismét 10 000 felett

A szerdai járványjelentés szerint 24 óra leforgása alatt 12.877 új fertőzést jegyeztek, 33 195 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 38,8%, növekedett az előző naphoz képest. A vizsgált napban hivatalosan 26 Covid-páciens hunyt el, 12.984 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2287 Covid-pácienst kezelnek, 85-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 2852 új fertőzést jegyeztek, ebből Újvidéken 972-t.