2024. április 20., szombat

Szakértő: A sorban állás miatt növekszik az esetek száma

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése tulajdonképpen a tesztelésre várók sorban állásának következménye, nyilatkozta dr. Eleonora Gvozdenović infektológus a Prva televízió vendégeként. Hozzátette, hogy azok a polgárok, akiknél enyhébb tünetek jelentkeznek, két napig maradjanak otthon, csak akkor kell teszteltetniük magukat, ha romlik az állapotuk.

Naponta mintegy 14 ezer új koronavírusos esetet azonosítanak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez csak a kezdet, ugyanis a következő két hónapban az európai polgárok több mint felét megfertőzi az omikron variáns.

Gvozdenović rámutatott, hogy a fertőzöttek többségének enyhébb tüneteik vannak, a vírus keringése pedig normális ebben az időszakban, ezért – mint mondta – a legjobb házi karanténba vonulni és figyelni a tüneteket.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy az is hordozhatja a vírust, akinek nincsenek tünetei, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

Gvozdenović elmondta, hogy amikor valaki átesik a betegségen, antitestek alakulnak ki a szervezetében, ezek pedig egy ideig védelmet nyújtanak, de – mint mondta – pontosan még nem tudni, hogy ez a védelem mennyire hatékony.

A betegség utáni első három-nyolc hónapban nem szabad felvenni a védőoltást, mert a túlzott antitest-szám érvényteleníti az oltást, mondta a szakember, aki hozzátette, hogy erre vonatkozóan a WHO még adott egyértelmű útmutatást.