2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a nyílászárócsere-program

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium január végén írja ki az újabb energiahatékonysági pályázatot a községek és városok számára, melyek saját eszközeikkel részt vehetnek a nyílászárók cseréjére tavaly meghirdetett kormányprogramban – jelentette be Zoran Lakićević államtitkár. A tavalyi, első felhívás nyomán 67 önkormányzatban zajlott le vagy tart az állami támogatású ajtó- és ablakcsere. Erre az évre több pénzt terveztek ilyen célokra, és a minisztérium arra számít, hogy a tavalyinál több község és város jelentkezik.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

Lakićević a közszolgálati televízió (RTS) műsorában elmondta: akárcsak az első körben, a nyílászárók cseréjének költségeit az idén is 50 százalékban fedezi az állam, mégpedig úgy, hogy 25 százalékot a köztársaság, 25-öt pedig a helyi önkormányzat ad. A pénz másik felét a háztulajdonosnak kell előteremtenie. 2021-ben összesen 88 önkormányzat pályázott a nyílászárócsere-programra, de közülük 21 nem tett eleget a feltételeknek vagy lekéste a határidőt. A sikeresen pályázó városok és községek között 26 vajdasági volt. Újvidék nem pályázott, mert, mint Miloš Vučević polgármester és a Szerb Haladó Párt városi szervezete is közölte, nem sikerült idejében előkészíteniük a szükséges dokumentációt, de jelezték, a székvárosnak is szándékában áll ilyen módon megsegíteni a lakosságot.

– A tavaly megkezdett energiahatékonysági projektumok csak kezdetnek számítanak, az idei költségvetésben van erre elegendő pénz, közben pedig együttműködünk számos nemzetközi pénzintézettel. Az a cél, hogy a lakosság takarékosabban bánjon az energiával, egyúttal pedig őrizzük környezetünket is – ismertette az energiaügyi minisztérium államtitkára. Hozzátette: belekezdtek az áramtermelésre szolgáló szoláris panelek felszerelésének támogatását célzó programba is, melyben 37 város és község vesz részt. E téren szintén 50 százalékos az állami segítség, és hamarosan megjelenik a lakosság számára is a felhívás.