2024. március 29., péntek

A vak tömegszemlélet ellenszere

Az újvidéki punkrock zenei irányzat továbbra is aktív

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepli az idén az SPENS, vagyis a Vojvodina Sport- és Üzletközpont közvállalat által működtetett épületkomplexum, amelynek létezése szorosan összefügg az újvidéki punkrock irányzattal.

A negyven év szép évforduló ugyan, de a színvonalas punk- és rockzenéről a város már régebb óta is ismert. Újvidék már az 1970-es évek derekán az egész Jugoszláviát megrengette hangos zenéjével az olyan zenekaroknak köszönhetően, mint amilyen többek között a Laboratorija zvuka, a Pekinška patka, vagy később az Obojeni program volt. A SPENS épülete sok egyéb mellett jelentős szerepet töltött be az újvidéki zenei életben is, hiszen számtalan, rangos rockzenei eseménynek adott helyet hosszú éveken keresztül. Szombaton a SPENS napjai sorozat keretében megtartott koncerteseményen négy zenekar ünnepelte az egykor szebb napokat is látott épület fennállását.

A délben kezdődő rendezvényt az új generációt képviselő, fiatalokból álló, 5 minuta slave punkrock zenekar nyitotta meg, majd utánuk következtek a régi ismerősők: ellőbb a Zbogom Brus Li, majd az Atheist Rap. A legendás együttesek koncertjeik során felhívták a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, ezzel rámutatva arra a veszélyre, hogy a SPENS épületének indokolatlan lebontásáról már évek óta szárnyal a szóbeszéd. A délutáni rockbulit a tervtől eltérően a horvátországi Pshihomodo pop együttes helyett a belgrádi Deca loših muzičara zárta. Az eseményen a korai időpont ellenére is csaknem ezer fős tömeg gyűlt össze. Kicsi-nagyok, apukák-anyukák gyerekeikkel, tinédzserek, fiatalok. A jelenlévőket arról kérdeztük, mit gondolnak az alábbi kérdésről. A városnak dicső, gazdag és világszínvonalú rockzenei múltja van, de vajon milyen jövő vár rá ilyen szempontból?

Biljana Dimić

Biljana Dimić

Biljana Dimić informatikus: – Mi, idősebbek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már nincs jövője ennek a kultúrának, aztán, amikor eljövünk egy-egy ilyen rendezvényre, akkor mindig sok fiatalt látunk. Én inkább azt mondanám, hogy ahhoz képest, ami régen volt, általánosságban megcsappant az érdeklődés a rockzene iránt. Ennek a jelenségnek ahhoz is köze van, hogy az alternatív zenei színtér elérhetősége gyenge. A televízióban sincs annyi, ilyen jellegű műsor, mint régen, a média nem foglalkozik ezzel a műfajjal, más zenéket helyeznek előtérbe. Ha hiányoljuk a fiatalokat, akkor az azért van, mert – szerintem – sokakhoz el sem jut ez a fajta kultúra, azt sem tudják, hogy van ilyen.

Buzás Anna

Buzás Anna

Buzás Anna nyelvtanár: – Gondolkodtam erről az utóbbi időben, pont azért, mert mostanság én is kevesebbet járok ki. Most, az előző koncerten az első sorban álltam, és mögöttem jóval fiatalabbak ugráltak, talán 15 és 20 év közöttiek. Én is kellemesen meglepődtem a közönség összetételén. Nyelvtanárként dolgozom, és elmondhatom, nagyon sok olyan diákom van, akik szintén ilyen eseményekre járnak, olyanokra, ahol rockzenét lehet hallgatni. Két hete voltam a Dvorište rockklubban, és ott is nagyon sok fiatalt láttam. Szerintem van jövője is, ahogyan múltja is volt, még ha nem is halljuk az újabb zenekarokat a rádióban.

Dejan Pajić

Dejan Pajić

Dejan Pajić könyvelő: – Szerintem egyértelműen van jövője a rock- és punkzenének. Azok, akik rendszeresen követik, hogy mi történik az újvidéki klubéletben, azok maguk is láthatják, hogy rengeteg az új zenekar, olyanok, amelyeknek tagjai sokszor még csak most középiskolások. Ami igazán gond, az, hogy a fiatal bandáknak nincs biztosítva megmutakozási terület, olyan tér, ahol bemutathatják a szerzeményeiket. Emiatt sok ember azt sem tudja, hogy létezik ez a műfaj. Európának ebben a részében, azt hiszem, a kultúrának ez a része is, mint oly sok másik, túl van politizálva. Nem kívánatos egy olyan zenei irányzat, amely folyamatosan kritizálja azt a szemléletet, amelyben a polgárok túlnyomó része vakon hisz.

Stefan Tot

Stefan Tot

Stefan Tot grafikai tervező: – Persze, hogy van jövője. Rengeteg új és kiváló zenekar van. A mai nap a SPENS-en a régi, nagy legendákról szól, összejöttünk őket és a sportközpontot ünnepelni. Ugyanakkor rengeteg fiatal, nagyon jó együttes van, olyanok, akik még csak ezután kezdenek majd kibontakozni. Követem a színteret, eljárok a bulikra, sok ismerősöm maga is zenél. Vannak új zenekarok, új és kiváló szerzemények, amelyek semmivel sem maradnak el a régi nagyok dalai mögött. Az ő idejük még csak most jön el.