2024. április 20., szombat

Örökségünk

A Vajdasági Nagyzenekar koncertje a színházban

Szombaton, január 15-én 19 órakor a novemberi óbecsei bemutató után Topolyán is láthatják az érdeklődők az Örökségünk elnevezésű nagyszabású népzenei koncertet. A rendezvény a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdemű közönségnek évről évre. Az ötlet a szintén évente megrendezésre kerülő Vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel, miszerint az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy a hangszerlelkek együtt történő zengése az emberi lelkek egyidejű vibrálását váltsa ki. Itt fogalmazódott meg a koncert célja, koncepciója is. A rendezvény fellépési lehetőséget biztosít minden aktív zenekarnak, olyanoknak is, akik egyébként kevesebb lehetőséget kapnak.

Nem titkolt cél a népzenének a fiatalok minél szélesebb körében való népszerűsítése, hogy a néphagyomány ne „kiváltságosok” privilégiuma legyen, hanem a lehető legeredetibb formájában a mindennapok szerves része. A koncerten az egész magyar nyelvterületről felcsendülnek majd dallamok, a Dél-Alföldtől kezdve a mai Magyarországon és Felvidéken át egészen Erdélyig, ismertetve zenei hagyományunk változatos mivoltát, sokszínűségét. A rendezvény egyediségét mutatja, hogy a zenekarok nemcsak külön-külön, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólalnak majd. Fellépők: a Csalóka, Csonka Ferenc és zenekara, a Csörömpölő, a Duhaj, a Fokos, a Juhász, a Pendergő és a Véka zenekar.

A szombaton, január 15-én 19 órakor a Művelődési Ház színháztermében sorra kerülő rendezvény ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyigénylés a 069/246-4679-es telefonszámon Kisimre Szerda Annánál.
A program támogatói: Topolya Község Önkormányzata és Helyi Közössége, Nemzeti Kulturális Alap.