2024. április 20., szombat

Kikelet a községben

Március idusa és önkormányzati pályázatok

A március munkaakcióval kezdődött tavaly Kishegyesen. A Nők Kishegyesi Fórumának székháza mögött volt egy elhanyagolt terület, amit több szervezet összefogásával rendeztek. Az akcióban részt vettek a kishegyesi helyi közösség, Kishegyes község önkormányzata, a Komunál Közvállalat, a Nők Kishegyesi Fóruma, a Kishegyesi Termelői Klub és a falugondnok-szolgálat képviselői. Az 1848-as szabadságharcról is megemlékeztek a Nyugati temetőben lévő ’48-as emlékműnél. A megemlékezés részeként megkoszorúzták Botka Mihály esperesplébános sírját, amelyet helytörténészek kezdeményezésére helyeztek át az emlékmű közelébe egy elhanyagolt részről. Botka a szabadságharc idején szolgált Kishegyesen, és ő szervezte meg az életet a forradalom leverése után.

Március derekán a Vöröskereszt 150 élelmiszer- és higiéniai csomagot osztott ki a rászorulóknak. A bácsfeketehegyi Soma színtársulata bemutatta a Kakuk Marci című színdarabot. A járvány miatt korlátozott számú néző előtt zajlott a premier, viszont nagy közönségsiker lett. Az önkormányzat, mint a korábbi években, úgy tavaly is kiírta pályázatát babaülések igénylésére. A márciusi időjárást kihasználva a bácsfeketehegyi helyi közösség és a Bácsfeketehegyi Gazdakör a határutakat rendezte. Közel 60 kilométer földes utat munkáltak el és töltöttek fel. A községi képviselő-testület ülésén elfogadták a költségvetésen lévő intézmények előző évi beszámolóit és aktuális munkaterveit. Emellett beépítették a költségvetésbe azt az összeget, amit magyar kormány adott a kishegyesi szövetkezeti otthon, színházterem és központi tér rendezésére. Az önkormányzat támogatta a községi falugazdász-szolgálat akcióját, amelynek keretében a községbeli gazdáknak ingyenes talajanalízist végeztek. Erre a célra 400 ezer dinárt fordítottak.

Botka Mihály plébános sírjának megkoszorúzása tavaly márciusban

Botka Mihály plébános sírjának megkoszorúzása tavaly márciusban

Kishegyesen március 21-én ünneplik a falunapot, de ez 2020-ban elmaradt a járvány miatt, tavaly pedig az online térben tartották meg. A közönség a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület műsorát az interneten tekinthette meg, a falu díszpolgára pedig dr. Marković Radmila lett, aki nem közönség előtt vette át az elismerést. Március végén lezárult az önkormányzat sportegyesületeknek kiírt pályázata. Ebben a körben 12 egyesületet támogattak, a pályázat teljes keretösszege 6,4 millió dinár volt. A Komunál Közvállalat ez idő tájt kezdett átfogó temetőrendezésbe Kishegyesen, az önkormányzat pedig ekkor írt alá támogatási szerződést a kishegyesi központi óvoda régi kazánjának korszerűsítésére. A minisztérium támogatásából gázkazánokkal látták el az intézmény központi fűtését. A hónap végén a Nők Kishegyesi Fórumának két akciója is volt: más civil szervezetekkel tojásfát díszítettek, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel pedig jótékonysági gyűjtést folytattak a nehéz körülmények között élő gyerekek húsvéti ajándékára.

A március tehát még a járványhelyzet árnyékában zajlott, de már igen mozgalmas volt a községben.