2024. április 19., péntek

A munkások hiánya okoz gondot

Az adai Činčik Metal cég már húsz éve foglalkozik fémhulladék-felvásárlással

A világjárvány nem befolyásolta jelentősen a fémhulladék felvásárlását – tudtuk meg Csincsik Nándortól, az adai Činčik Metal Kft. tulajdonosától. A vállalkozó már húsz éve foglalkozik fémhulladék felvásárlásával, amivel szerinte érdemes foglalkozni, de kiemelte, hogy szeretni is kell ezt munkát, mert másképpen nem megy. Elmondta, hogy mostanság nagyon sokan foglalkoznak legálisan és illegálisan a fémhulladék felvásárlásával. Megjegyezte, hogy a hozzá hasonló, törvényesen működő felvásárlóknak ártanak a feketézők, akik velük ellentétben nem fizetnek adót az államnak.

Csincsik Nándor

Csincsik Nándor

– A vastól kezdve a színesfémeken, az alumíniumon és rézen át az akkumulátorig mindent felvásárolok, illetve megveszem az elhasznált gumiabroncsokat is. A fémhulladék-felvásárlással sok munka van. Ez kemény és piszkos munka, amit meg kell fogni. Az emberek elhordják a fémhulladékot hozzám a felvásárlóhelyre, de hívásra házhoz is megyünk. Az ügyfelek mostanság már elég jól szétválogatják a fémeket, öt-tíz évvel ezelőtt ezt nem tették. A rezet és az alumíniumot kiválogatják, máskor ezt egyben szállítottam. Sok céggel dolgozok együtt, de magánemberektől is vásárolok. Vannak cégek, amelyek nagyban dolgoznak, amelyeknél minden két hétben összejön 10–12 tonna fémhulladék. Vannak kisebb cégek is, ahol kevesebb hulladék gyűlik össze. A magánszemélyektől általában a ház körüli fémhulladékot vásárolom fel, a rossz ekétől az üzemképtelen gépekig, autóig minden ócskavasat. A terepen furgonnal és tehergépkocsival gyűjtöm össze az árut, amelyet a telephelyen szétválogatunk, majd elszállítjuk azoknak a belföldi cégeknek, amelyekkel együttműködök – nyilatkozta Csincsik Nándor.

Az adai cég mindenfajta fémhulladékot felvásárol

Az adai cég mindenfajta fémhulladékot felvásárol

A cégtulajdonos egyelőre nem gondolkodik fejlesztéseken és beruházásokon, mert úgy látja, nagy a bizonytalanság, és munkaerőhiány van. Elmondta, hogy korábban felvásárolta, szétválogatta és összepréselte a PET-palackokat. Ehhez gépeket vásárolt, de a gazdasági világválság miatt leállt a tevékenységgel, mert nem kellett az áru, megálltak a gyárak. Bár újabban ismét jelezték neki a korábbi ügyfelei, hogy megkezdték a termelést, de egyelőre kivár, és meglátja, hogy mi lesz. Egyelőre nem tudja azt sem, hogy mit tegyen a gépekkel. Csincsik Nándor elmondta, hogy ehhez a tevékenységhez sok munkásra lenne szükség, de a legnagyobb gond, hogy munkaerőhiány van. Legutóbb is Valkaisorról szállította az asszonyokat, hogy feldolgozzák a PET-palackokat, mert helyben nem lehetett embert találni. Nagyon sok fiatal külföldre távozott munkát vállalni. Megjegyezte, hogy az itthon maradottak közül senki sem akarja csinálni ezt a fajta piszkos munkát, ezért nehéz munkást találni. A cégben jelenleg egy dolgozót foglalkoztat.