2024. április 25., csütörtök

Miniszterelnöki egyeztetés Đoković ügyéről

Telefonon egyeztetett Novak Đoković teniszsztár ügyében Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabić szerb miniszterelnök az ausztrál kormányzati iroda keddi tájékoztatása szerint.

Az AAP ausztrál hírügynökség arról számolt be, hogy a két kormányfő „konstruktív megbeszélést" folytatott a jövő héten kezdődő Australian Open helyszínén előbb karanténkötelezettségre ítélt, majd az ausztrál szövetségi bíróság által szabadon engedett teniszező helyzetéről. Morrison hangsúlyozta, hogy Ausztrália határvédelmi politikája a koronavírus-járvány idején „nem diszkriminatív", de fontos szerepe van az ország lakosságának védelmében. A miniszterelnökök megállapodtak abban, hogy összeköttetésben maradnak és tovább erősítik az országok közötti kétoldalú kapcsolatot.
Az RTS szerb állami televízió beszámolója szerint Brnabić azt sürgette, hogy bánjanak méltó módon Đokovićtyal. A kormányfő külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban a 34 éves játékos nem tudott megfelelően felkészülni az Australian Openre, pedig Brnabić szerint nagyon fontos lenne, hogy biztosítsák számára a megfelelő körülményeket az edzéshez.

A 20-szoros Grand Slam-győztes teniszező múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár az AO-n ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Hétfőn aztán Đoković az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása „indokolatlan" volt.
Ausztrál sajtóértesülések szerint a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, egyedül neki van lehetősége arra, hogy a következő napokban kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Đoković az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.
A szerb sztár - közép-európai idő szerint - hétfő délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a Rod Laver Arénában edz és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta. A szerb parlament szóvivője, Ivica Dacić aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Đoković Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.
Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.
Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát.