2024. április 19., péntek
TÁVOKTATÁS A KÖZÉPISKOLÁKBAN

A korábbi tapasztalatokkal most zökkenőmentesebb

Az online oktatás hátulütője egyértelműen az, hogy sokkal nehezebb átadni az új ismereteket, mint jelenléti formában

A járványügyi helyzet súlyosbodása miatt, a szerbiai Oktatásügyi Minisztérium döntése értelmében online oktatással kezdődött meg a második félév a vajdasági középiskolák számára. Ennek kapcsán a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettesét, Pletikoszity Balázst kérdeztük.

– Az elmúlt két év alatt már lett némi tapasztalatunk. Lényegében sokkal zökkenőmentesebben és gördülékenyebben indult most az online oktatás, mint a kezdetekben. Ugyanúgy, mint tavaly, jobban mondva az elmúlt két évben, a tanítást a kollégák jó része a Google-tanterem segítségével valósítja meg. A tanteremkódokat a tanárok már az első félévben elkészítették, többségük fel is vette a kapcsolatot a diákokkal ezen a platformon. A munkatársak zöme igényli és meg is követeli, hogy a tanulók élőben kapcsolódjanak be az órára. Ezt szigorúan ellenőrzik is – emelte ki Pletikoszity Balázs. Az igazgatóhelyettes szerint az online oktatás hátulütője egyértelműen az, hogy sokkal nehezebb átadni az új ismereteket, mint jelenléti formában. A diákok figyelmét fenntartani úgyszintén nagy kihívás, ezért még ők is jobban szeretik, ha élőben zajlik az oktatás. Majd hozzátette, hogy a tantermi oktatás sokkal hatékonyabb és célravezetőbb, így azt nem helyettesítheti semmi. Ugyancsak az online oktatásról, illetve a gyakorlati órák megszervezéséről beszéltünk a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatójával, Zombori Imrével is.

– Mivel már nem először kerülünk ilyen helyzetbe, így van tapasztalatunk. Véleményem szerint a jelenlegi online oktatás megfelelő módon, zökkenőmentesen zajlik. Minden iskola a számára megfelelő platformot használja, mi a Google suite mellett szavaztunk. A tanárok részben élőben tartják az órákat, máskor pedig új ismeretanyagokat küldenek. A gyakorlati órákat többé-kevésbé online is meg lehet szervezni. Ezt két év alatt különböző módon oldottuk meg. Volt olyan megoldás is, hogy a diákok bár korlátozott számban, de elmehettek a gyakorlatokra a járványügyi helyzettől függően. Ami pozitív, hogy az első félévben ezek teljes kapacitással folytak, így bízom benne, hogy ez a kiesés nem fog problémát okozni – mondta Zombori Imre igazgató.