2024. április 20., szombat

Újvidéken naponta több száz új koronavírus-fertőzött, több órás várakozás a vizsgálatra

Az újvidéki Újtelepen található egészségháznak négyről tizenkettőre kellett növelnie az orvosi csapatok számát a covid-klinikán a koronavírusos betegek számának jelentős növekedése miatt, írja a 021 hírportál.

Az elmúlt 24 órában 883 vizsgálatot végeztek, 469 tesztelt személy közül 300-nak pozítiv lett a teszteredménye. Az elmúlt napokban naponta több mint 300 új fertőzöttet regisztrálnak az Újtelep városrészben található klinikai rendelőben.

Nenad Vukas, az Újvidéki Egészségház egészségügyi szakembere elmondta, hogy az elmúlt hét napban nagymértékben megnőtt az új fertőzöttek száma, többnyire a fiatalabb polgárok jelentkeznek, akik között többségben vannak az oltatlanok. Hozzáteszi, akadnak közöttük olyanok is, akik három adag oltást kaptak, ezek többnyire enyhébb esetek.

– A legtöbb esetben oltatlan páciensekről van szó, bár nálunk is vannak olyanok, akik két-három adag oltást kaptak. Mostmár vannak olyanok, akik a delta és az omikron variánssal fertőződtek meg, illetve vannak influenzások is, sok a beteg. Szerencsére a legtöbb eset enyhébb, de ez nem téveszthet meg minket és nem szabad megnyugodnunk – közölte Nenad Vukas, aki hozzátette, hogy csak néhány fertőzöttet küldtek tovább a Vajdasági Klinikai Központba vagy a mišeluki Covid-kórházba.

A szakember figyelmeztetett, hogy azok a személyek, akik enyhébb tüneteket észlelnek magukon, ne kezeljék otthon magukat, hanem forduljanak orvoshoz. Arra kéri a polgárokat, elsősorban azokat, akik nem kapták meg az első adagot, hogy oltassák be magukat.

Az egészségházban elmondták, hogy az elmúlt napokban megnőtt az érdeklődés a védőoltás iránt, hétfőn mintegy 600 személy kapta meg a harmadik adagot, míg korábban ez a szám napi 300 körül volt.

Újvidéken a Sinopharm, a Pfizer és a Moderna közül választhatnak a polgárok, Szputnyik és AstraZeneca jelenleg nincs, de ezek is elérhetőek lesznek az elkövetkező napokban.