2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A kórházakban nem válságos a helyzet

A szakértők továbbra is ragaszkodnak a korlátozások szigorításához

Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója, a napokban nyilatkozó szakértőkhöz hasonlóan, azzal kapcsolatban adott hangot elégedettségének, hogy a napi esetszámhoz képest „meglehetősen kevés Covid-pácienst kell kórházban elhelyezni". A Pink tv reggeli műsorában azonban azt is kifejtette, hogy ha tovább növekszik az új fertőzések száma, megtörténhet, hogy a kórházakra is nagyobb teher nehezedik, ám ez egyelőre nem történt meg. A batajnicai Covid-kórházban jelenleg 339 pácienst gyógykezelnek, közülük 50-en vannak az intenzív terápiás részlegen és 30-an lélegeztetőgépen – tette hozzá.
– Csupán amiatt aggódunk, hogy más országokhoz hasonlóan nehogy Szerbiában is növekedjen a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozók száma. Már most sokan közülük betegek, így egy adott pillanatban valóban veszélybe kerülhet a rendszer stabilitása. Az is bonyolítja a helyzetet, hogy a szakemberek jelentős részét a Covid-rendszerben alkalmazzák, ám eddig sikerült megakadályoznunk, hogy ennek a nem Covid-páciensek lássák kárát – fogalmazott Ašanin.

A BETEGEK 1,5-2 SZÁZALÉKA KERÜL KÓRHÁZBA

Hasonló szellemiségben értékelte a járványhelyzetet az SZRTV-nek Tanja Jovanović virológus. Elmondta, hogy jelenleg a fertőzöttek nagyjából 1,5-2 százalékának van szüksége kórházi elhelyezésre. Mint hozzátette, arra számítanak, hogy az ünnepek időszakának befejeztével nemcsak a fertőzöttek száma növekszik tovább, hanem a súlyos tünetekkel kezelt pácienseké is. A szakértő arra is kitért, hogy az omikron-variáns mellett a delta is körforgásban van, a kettő közötti arány viszont egyelőre ismeretlen.
Jovanović szerint a gyülekezésszabadság korlátozásával, valamint a Covid-beléptetők a nap 24 órájában való alkalmazásával és a hatályos korlátozások betartatásával meg lehetett volna akadályozni az esetszám robbanásszerű növekedését. A válságstáb egészségügyi szakértő tagjai kitartanak amellett, hogy az említett rendelkezéseket foganatosítani kellene – válaszolta a szakértő a kérdésre, hogy miként vélekedik a Julianus-naptár szerinti újév megünnepléséről.

EGYELŐRE VÁLTOZATLAN

A hivatalos járványjelentés arról tanúskodik, hogy az egy hete kezdődő folyamatok változatlanok: egy nap leforgása alatt országszerte 8949 új fertőzést jegyeztek, 26 133 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 34,2 százalék. Hivatalosan a vasárnap és a hétfő között eltelt napban 24 Covid-páciens hunyt el, 12 936 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2229 Covid-pácienst kezelnek, 87 lélegeztetőgépen van.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a tartományban előző nap 687 volt az esetszám, Újvidéken 379 új fertőzést jegyeztek.