2024. március 28., csütörtök

Miről döntünk április harmadikán?

Április 3-án választásokat tartanak Szerbiában és Magyarországon egyaránt. De pontosan miről is döntünk ezen a napon?

Szerbiában a polgárok április első vasárnapján két dologról is szavazhatnak: elsősorban az új köztársasági elnök kilétéről, másodsorban pedig a parlament új összetételéről. Emellett Belgrádban önkormányzati szinten is választanak, így az ott élők összesen három szavazatot adnak le.

A magyarországi országgyűlési képviselők általános választását is április harmadikán tartják. Áder János köztársasági elnök egy közleményt adott ki erről.

„32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek.

Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását.

E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki” – áll a közleményben.

A parlament 2021. november 9-én, ellenzéki kezdeményezésre, arról is döntött, hogy ezentúl országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati választással is tartható egyidejűleg népszavazás. Így április 3-án egy népszavazással is döntenek a gyermekvédelmi törvényről, ahol a polgároknak négy kérdést kell megválaszolniuk:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”;
„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”;
„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”;
„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”.