2024. április 19., péntek

Pék Zoltán: Adatellenőrzés előzi meg a 100 eurós támogatás kifizetését

Minden 16 és 29 év közötti szerbiai állampolgár megkapja ezt a pénzügyi támogatást, pontosabban a törvény hatálybalépésének napján a 16 és 29 év közötti természetes személyek részesülnek ebben az anyagi támogatásban. A támogatást azok a fiatalok igényelhetik, akik érvényes személyi igazolvánnyal és lakhellyel rendelkeznek a Szerb Köztársaság területén – jelentette ki ma Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a parlamentben.

Mint mondta, a Pénzügyminisztérium összeállítja és vezeti ezt az ideiglenes nyilvántartást azokról a polgárokról, akik ebben a pénzügyi támogatásban részesülnek.

– A pénzügyi támogatásra jelentkező állampolgároktól az alábbi adatokat kérik: családi név és utónév, személyazonosító szám (JMBG), lakhely, érvényes igazolvány száma, bankszámlaszám és a bank neve, ahol a polgárnak folyószámlája van – emlékeztetett a politikus.

Pék rámutatott, akinek nincs számlája a Szerbia területén működő kereskedelmi bankok valamelyikénél, azoknak egy speciális számlát nyitnak a postatakaréknál kifejezetten erre a célra.

– A pénzügyi támogatásra való jelentkezés január 15-én kezdődik és 30-ig tart, ismét a Kincstári Igazgatóság honlapján lehet majd igényelni az összeget, ahogy ez a korábbi támogatások esetében is volt – mondta a képviselő.

Pék Zoltán aláhúzta, a Pénzügyminisztérium az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériummal együttműködve ellenőrzi, hogy a kérelmező be van-e jegyezve az anyakönyvbe, a Belügyminisztériummal közösen pedig az adatok pontosságát ellenőrzi. Természetesen a kereskedelmi bankoknál nyitott folyószámlák pontosságát is megvizsgálják. A kereskedelmi bankok kötelesek ügyfeleiket tájékoztatni a pénzügyi támogatás kifizetéséről.

– A pénzügyi segély összege 100 euró, és ezt az összeget dinárban fizetik ki az euró napi aktuális középárfolyama szerint – emlékeztetett.