2024. március 28., csütörtök

Fennakadásokat okozott a hó

A következő napokban téliesebbre fordul az időjárás

A közlekedésben okozott gondokat tegnap a havazás Közép- és Dél-Szerbiában. Belgrádban az autóúton dugó alakult ki, a nagyszámú jármű és a csúszós, havas út okozta a fennakadást. A fővárosi média arról is beszámolt, hogy a havazás miatt számos fontosabb útvonal vált a nap folyamán egy időre nehezebben megközelíthetővé, s ez szintén dugókat okozott. A sofőröket türelemre intették, s előrevetítették, hogy a külvárosi negyedekből Újbelgrádig az utazás háromnegyed órát is eltarthat. A reggeli óráktól kora délutánig folyamatosan havazott Belgrádban.

A Szerbiai Motorosszövetség arra figyelmeztette az autósokat, hogy hasonló körülményekkel számolhatnak Niš, Leskovac, Kragujavac és Kuršumlija térségében is. A havazás folyamatos, a legbiztonságosabb a hólánc használata – ajánlották. Bánátban és a Timok völgyében ugyanakkor ónos esővel lehet számolni, ezért fokozott óvatosságra lesz szükségük azoknak is, akik ezekben a régiókban közlekednek.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet 10–30 centiméteres hótakaró kialakulását jelezte előre Közép- és Dél-Szerbia területén. A tegnap kezdődött havazás szinte azonnal fennakadásokat okozott Kragujevacon, ahol a főbb útvonalakról eltakarították ugyan a havat, a polgárok azonban arra panaszkodtak, hogy ugyanennek a munkának a töredékét sem végezték el a kisebb utcákban, így a főutat csak az közelíthette meg, aki mellette lakik.

Betiltották a tehergépjármű-forgalmat Užice és Bajina Bašta területén, ugyanis intenzív hóesés vette kezdetét, ami egyelőre nem látszott szűnni, így a fennakadások elkerülése érdekében ilyen döntést hoztak. Nedves hó volt az utakon mindenütt Ivanjica, Novi Pazar, Užice területén is, de a téli üdülőközpontok továbbra is jól megközelíthetők – számoltak be az motorosszövetség illetékesei. A Szerbia Utai Közvállalat szerint nagyobb ok nincs aggodalomra, időben eltakarítják a havat, mint egyik tegnapi közleményükben tudatták, már a harmad- és negyedrangú utcákban is jártak, folyamatosan gondoskodnak arról, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a közlekedés. Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy sok helyütt köd képződhet, ami nehezíti a körülményeket, és felhívták a gépjárművezetők figyelmét, hogy téli abroncs és hólánc nélkül ne induljanak útnak.

Nehezen lehetett tegnap délután megközelíteni Niš község egyes falvait, ugyanis Cerje, Sićevo Kravlje települések felé nem sikerült azonnal eltakarítani a havat az útról – számolt be Nenad Stanković, a városi téli szolgálat vezetője. A peremvárosi buszok nem tudtak eljutni a megállókig, így a falvak közelében várakoztak, hogy mégis fel tudjanak szállni a helyiek, odaérhessenek Nišbe.

Az előrejelzés szerint a következő napokban többnyire száraz, de hidegebb idő várható. Hó még a mai nap folyamán hullhat, de nem várnak nagyobb mennyiségűt. Szerdán és csütörtökön lesz a leghidegebb, a Pešter csúcsán akár –20 Celsius-fokos is lehet a hőmérséklet.

Vajdaságban szerdán –6, csütörtökön –8 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, s napközben is fagypont alatt marad a hőmérő higanyszála. Pénteken némileg melegszik az idő, akkor már 3 fokot is mérhetnek napközben.