2024. április 25., csütörtök

Még mindig órákba telhet

Nem akar zökkenőmentessé válni a határátlépés Magyarország felé

Továbbra sem teljesen zökkenőmentes a szerb–magyar határszakaszon az átlépés, a magyar rendőrség a police.hu weboldalon, a Szerbiai Motorosszövetség a saját honlapján, valamint a közlekedő polgárok is arról számoltak be tegnap, hogy kevesebb ideig ugyan, mint egy nappal korábban, de továbbra is vesztegelni kellett az átkelőkön.

Az újévi és ortodox karácsonyhoz köthető ünnepnapokat követően a hétvégén, különösen vasárnap, nyugat-európai vendégmunkások áradata indult vissza Szerbiából és a régió államaiból, hogy visszatérjen munkahelyére. A határokon ez óriási tumultust eredményezett. Vasárnap sokan már félnapos várakozásokról is beszámoltak.

Tegnapra annyiban változott a helyzet, hogy a délután folyamán már „csak” két átkelőn kellett több órán át várakozni, a leghosszabb sorok a Horgos–Röszke autóúti átkelőn és a Bácsszőlős–Ásotthalom kisátkelőn keletkeztek.

A hivatalos tájékoztatások szerint Ásotthalom felé és Röszkénél az autóúton is egy órát kellett várakozni, de a többi kisátkelőnél állítólag nem voltak hosszabb sorok. A közösségi hálózatokon hosszabb várakozási időről számoltak be. A horgos–röszkei autópálya-határátkelőn a délutáni jelentések alapján két órát is eltartott a várakozás, a Bácsszőlős–Ásotthalom átkelőn pedig két-három órát. A Kelebia–Tompa átkelőn egy–másfél órát kellett vesztegelni a bejegyzések szerint. A többi kis határátkelőn azonban gyorsabban át lehetett jutni. Magyarország felől sem az illetékesek, sem az autósok nem jeleztek hosszabb várakozást.

Enyhültek a tumultusok a szerb–horvát határszakaszon is. Batrovcinál és Šidnél, ahol a napokban szintén hosszú órákat várakoztak az utasok, nem kellett fél óránál többet várakozni sem be-, sem kilépéskor. A Gombos–Erdőd átkelőn azonban a kilépés mintegy két órát tartott.

A motorosszövetség információi szerint tegnap már nem volt jelentősebb várakozás a bolgár–szerb határon Gradinánál, csakúgy, mint a montenegrói–szerb határon Gostunnál sem. Ezeken az átkelőkön fél óránál többet nem kellett várni.