2024. április 25., csütörtök

Villanygazdaság kontra minisztérium

Tűzeset a Kolubara szénbányában

– Koholmány a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS) és a Szerbiai Elektromos Hálózatnak (EMS) az az állítása, hogy az ország áram nélkül marad, mert megújuló energiaforrásokat használ – jelentette ki újságíróknak Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Igenlő választ adott arra a kérdésre, igaz-e, hogy az EPS és az EMS képviselői nem is vesznek részt a megújuló energiaforrásokról szóló törvény kísérő aktusainak előkészítésével megbízott munkacsoport ülésein. Ezt a magatartásukat úgy értelmezi, mint a változásokkal szembeni ellenállást.

Mihajlović asszony erről tegnap nyilatkozott, amikor ellátogatott a Szerbiai Áramelosztó (EDB) belgrádi diszpécserközpontjába. Megítélése szerint most sokkal jobb az áramellátási helyzet, mint egy hónappal korábban, amikor hasonló mennyiségű hó esett. Közölte, hogy a következő néhány évben az állam 500 millió eurót fordít a kisfeszültségű hálózat korszerűsítésére, mert csak így növelhető az áramellátás megbízhatósága az ország egész területén.

Az EPS, az EMS és a szerbiai Energiaügynökség december végén átiratot küldött a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumnak, s ebből az derül ki, hogy a szaktárca olyan mennyiségben szándékozik rákapcsolni szélerőműveket a villamosenergia-hálózatra, ami már veszélybe sodorná a rendszert nemcsak anyagi szempontból, hanem a teljes összeomlás kockázatával is járna. Ezenfelül a levélírók szerint a megújuló energiaforrások létesítményeinek integrációja többszörösen megemelné a villanyáram árát mind a lakosság, mind a gazdaság számára. Mindazon túl, hogy a megújuló energiaforrásokba beruházók állami támogatást kapnak, valamint hogy az EPS-nek az összes általuk termelt áramot piaci áron kell megvásárolnia, az a legnagyobb gond, hogy a törvény értelmében az EPS a felelős a kötelező tartalékok biztosításáért abban az esetben is, ha például csendes időben a szélerőművek nem tudnak elegendő áramot termelni. Miloš Zdravković energiaszakértő véleménye szerint mindez csak a külföldi beruházó érdekeit, azaz jó keresetét szolgálja, a költségeket pedig a villanygazdaságnak, az államnak és a polgároknak kell állniuk. Az említett nagy mennyiségű tartalékot csak árambehozatalból vagy a kapacitások kibővítésével lehet biztosítani. A minisztériumnak december 23-án elküldött dokumentumban az EPS és az EMS követeli, hogy sürgősen módosítsák a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló törvényt, valamint hogy a továbbiakig halasszák el mindazoknak az aktusoknak az alkalmazását, illetve meghozatalát, melyek alapján ösztönző intézkedéseket foganatosítanak a megújuló forrásokból származó energia termelőinek javára. Egy héttel később az Energiaügynökség szintén átiratban támogatta az EPS és az EMS álláspontját, és arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy képviselői a vélemények egyeztetéséig nem vesznek részt a vonatkozó dokumentumokat előkészítő testület ülésein. (Tanjug/Novosti/RTS)

A tűzeset sem zavarta meg az áramellátást

A tűz martalékává vált bányászgép (Fotó: Beta)

A tűz martalékává vált bányászgép (Fotó: Beta)

Az energiaellátás figyelemmel kísérésével megbízott állami munkacsoport hétfői ülésén elhangzott: az állam áram- és földgázbehozatallal képes elegendő energiát és energiahordozót biztosítani a háztartásoknak és a gazdaságnak. Hétfőn az EPS, az EMS és az EDB is azt közölte, hogy a havazás ellenére nincsenek komolyabb ellátási nehézségek. Alig néhány órával később, hétfőn este 9 óra tájban tűz ütött ki a Kolubara bánya Tamnava – Nyugati mező szénfejtőjében, a Nikola Tesla Hőerőmű legnagyobb szénellátójában, ahol egy bányászgép gyulladt ki. A hatalmas, 20 méter magasra szökő lángokat éjjel fél kettő tájban sikerült megfékezni, senki sem sérült meg. Több mint 20 tűzoltó 8 kocsival és drónok segítségével oltotta a tüzet, az okokat még vizsgálják. Az utóbbi időben az áramellátó rendszerben ez már a hatodik üzemzavar volt. Az EPS tegnap közölte, hogy a tűzeset után a szénkitermelés rendes ütemben folyik. Srđan Alimpijević, a Kolubara külszíni fejtésének igazgatója elmondta: folyamatban van a kárfelbecslés, de az a legfontosabb, hogy gyorsan megoldást találtak a termelés zavartalan folytatására.