2024. március 28., csütörtök

Dübörög a síelési idény

A Zlatari pályára sem kell már havat szállítani

A hóhullás és a hideg időjárás kedvezett a síelés kedvelőinek. A téli sportok rajongói számára immár teljes kapacitással Szerbiában is megkezdődött az idény. A síterepek eddig is nyitva voltak, de a síközpontok még nem üzemeltek teljes gőzzel. A hazai sípályák közkedveltek világszerte, és szinte már  zsúfolásig megteltek, leginkább oroszországi, románia és magyarországi turistákkal. Szerbia egyik legkedveltebb sípközpontja a Dinári-hegységhez tartozó Zlatarban található, Prijepolje és Nova Varoš települések közé ékelve. A Tanjug értesülései szerint végre itt is megkezdődött a síidény,

teljes kapacitással működik immár a zlatari sípálya is. A síközpontban a sportolni vágyók már türelmetlenül várták az igazi havazást. Az utóbbi napokban ez megvalósult, így az itteni sífelvonók is teljes kapcitással működnek. Néhány nappal ezelőtt még Nova Varoš község más részeiről hordták a havat a Zlatar tetején lévő síösvényre, a tegnap óta tartó havazás azonban jelentősen hozzájárult az élmény fokozásához. A pályák tehát ismét készen állnak a síelők számára. A tavaly átadott rekordhosszúságú kabinos liftre persze továbbra is várni kell, mert senki nem akar lemaradni a fentről látható panoráma varázsáról.

Az ösvényeken mintegy 50 centiméternyi a letaposott hó, ami igazi élményt nyújt a téli sportok kedvelőinek. A síelési engedélyek felnőttek számára 1500, gyerekeknek pedig 1200 dinár. A pályák mindennap 10–15 óráig tartanak nyitva.

Egyébként január elején rengeteg vendég érkezett Szerbia kedvelt síközpontjaiba. Mostanra már teljes kapacitással működik mindegyik téli üdülést biztosító helyszín. Az év elején végbement nagy turisztiaki robbanásnak kedvezett a szokásos évi szabadság, valamint a téli szünet idénye is. A beszámolók szerint Kopaonikon az idén a szokásosnál több magyar turista van, de továbbra is az orosz, román, bolgár turisták vannak fölényben.

A központok közül több helyszínen is torlódások alakultak ki. Kopaonikon például fokozatosan indították el a kapacitásokat, és jelenleg is várakozni kell egy-egy szolgáltatásra. Az egyik kopaoniki szálloda vezetője szerint aki igazán rutinos, az nem hagy semmit a véletlenre, és már nyáron lefoglalta a szállást. Kopaonikon például már december végén is minden szoba ki volt adva, egészen január 20-áig. Többek szerint is az idei lesz az egyik legjobb téli idény Kopaonikon.

A Kopaonik és más szerbiai síközpont népszerűsége nem alaptalan, mert jelentős beruházások történtek ebbe az ágazatba. A szerbiai kormány azt szeretné, ha a hazai téli sportok kedvelői nem Franciaországban, Svájcban vagy Ausztriában költené el a pénzét. Mivel Szerbiában a járványügyi intézkedések és megszorítások lazábbak az alpesi országokénál, a balkáni hegyek hófödte vidékei egyre népszerűbbek azok számára is, akik nem oltatják be magukat.

A szakértők szerint Szerbia népszerűségéhez az is hozzájárult az idén, hogy a montenegrói síközpontok megnövelték a szolgáltatások díját. Az elmúlt évek statisztikai kimutatásai alapján Szerbiában egy idény alatt 45 ezer síelő és 50 ezer téli sportot kedvelő fordul meg. Ez a szám azonban az idén valószínűleg jelentősen nagyobb lesz.