2024. április 18., csütörtök

Megteltek a hazai síközpontok

A népszerű külföldi úti célok helyett hazai pályákon maradtak az emberek

A koronavírus nemcsak a nyaralási terveket húzhatja át, de nem kedvez a téli sportok rajongóinak sem. A korlátozott lehetőségek miatt aki telelésre vágyik, az inkább a hazai üdülőközpontok valamelyikét választja a távoli országok helyett. Erre mutatott rá Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Országos Szövetségének (YUTA) igazgatója a Pink televízió nézői számára a hétfő reggeli műsorban – írja az RTS.

– Ebben az idényben a szerbiai polgárok leginkább a belföldi utazások iránt érdeklődtek, illetve olyan országok kínálata iránt, ahol nem kértek védőoltás-igazolásokat, illetve koronavírusteszteket. Ilyen közkedvelt úti cél volt például a boszniai Szerb Köztársaság és a Bosznia-Hercegovinai Föderáció határán található népszerű Jahorina síközpont, amely az 1984-es szarajevói téli olimpia egyik helyszínéül is szolgált – közölte a YUTA igazgatója.

Magyarország területére minden gond nélkül utazhatnak a szerbiai polgárok, Olaszországba viszont kizárólag gyógykezelés, illetve halaszthatatlan üzleti tárgyalás ürügyével. Az igazgató szerint, aki minél gondtalanabbul szeretne utazni, az előbb-utóbb rákényszerül a védőoltás felvételére.

Zlatiboron is minden szállás foglalt, és legvalószínűbb, hogy a téli idény végéig már nem is lesz szabad hely (Fotó: Beta)

Zlatiboron is minden szállás foglalt, és legvalószínűbb, hogy a téli idény végéig már nem is lesz szabad hely (Fotó: Beta)

– Ami a telelést illeti, legnagyobb az érdeklődés a franciaországi, svájci, osztrák, németországi utazás iránt. Az elsődleges cél a síelés lenne, ugyanis ezekben az országokban találhatók a legjobb sípályák. Ezekbe az országba is elutazhatnak a szerbiai polgárok, de csakis vakcinaigazolással. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az orosz Szputnyik V vakcina nem érvényes ezekben az országokban – figyelmeztetett Seničić.

A szerbiai turisták számára szintén közkedvelt úti cél Bulgária, de a YUTA igazgatója elmondta, a szomszédos országba szintén csak negatív PCR-teszt felmutatásával lehet beutazni, illetve oltási igazolással.

– Van egy újdonság is. Amennyiben az első két vakcina olyan minőségű, amit az Európai Unióban, illetve más adott országban nem ismernek el védőltásként, korrekcióra is van lehetőség. Ebben az esetben azt kell tenni, hogy a harmadik, emlékeztető védőoltásként az EU határain belül is elismert vakcinát kell felvenni. Tehát, aki két Sinopharm után felvesz egy Pfizer-BioNTech vakcinát, az már szabadon utazhat – jelentette ki a YUTA igazgatója.

Mit lehet tenni ilyen korlátolt lehetőségek között? Seničić szerint az, aki semmiképp sem akar védőoltást felvenni, már most vakarhatja a fejét. A hazai neves síközpontok megteltek. Az olyan népszereű síközpontokban mint a Stara Planina, Zlatibor, Kopaonik minden szabad szállás már le van foglalva, és legvalószínűbb, hogy a téli idény végéig már sehol nem lesz szabad hely. Ezt erősítette meg Vladimir Vukosavljević síoktató, aki a Kopaonikról jelentkezett hétfőn reggel az RTS nézői számára.

– A Kopaonikon jelenleg 25 ezren tartózkodnak. Leginkább orosz és román turistákról van szó, de jelentős a magyarok száma is. Jelenleg még tart a téli szünet, sok az olyan fiatal, akik már nagyon várták, hogy örülhessenek a téli sportoknak. A tapasztalt sielőknek megértőeknek kell lennie, mert rengeteg fiatal kezdő van a pályákon. A legkisebb tömeg vasárnap és hétfőn van, mert akkor váltják egymást a csoportok. Mindenkinek, aki ezután érkezik azt javasolom, készüljön fel a tömegre, és legyen türelmes – mondta a síoktató.