2024. április 24., szerda

Stabil maradt az áramellátás

Tekintettel az emlékezetes decemberi áramkiesésekre és mivel az ország nagy részén, főleg a Vajdaságtól délebbre fekvő területeken tegnap napközben gyengén vagy mérsékelten havazott, a Tanjug hírügynökség áramellátási helyzetjelentést kért a Szerbiai Villanygazdaságtól (EPS) és a külön vállalatként működő Szerbiai Elektromos Hálózattól (Elektromreža Srbije – EMS), valamint a Szerbiai Áramelosztótól (Elektro Distribucija Srbije – EDB). Késő délelőtt mindhárom helyről megnyugtató válasz érkezett.

Az EPS úgy fogalmazott, a termelői kapacitások megbízhatóan és stabilan működnek, hogy a lakosság és a gazdaság szükségleteire intenzívebb havazás esetén is legyen elegendő villanyáram. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a zavartalan szénszállítást a rendszer alappilléreinek számító Kolubara és a Kostolac szénfejtőktől a hőerőművekig. Az EPS vízerőművei az évszaknak megfelelően működnek.

A szállítással megbízott EMS-ben tegnap azt mondták, a nagyfeszültségű átviteli rendszer egyelőre stabil, a havazás ellenére pillanatnyilag nincsenek veszélyt jelző elemek, az EMS szakemberei folyamatosan figyelik a helyzetet, és készek bármikor reagálni.

Az alállomások és a fogyasztók közötti energiaszállításért felelős EDB is azt közölte, nincsenek nagyobb áramellátási gondok, a havazás most nem okozott komolyabb meghibásodásokat, az ügyeletes villanyszerelők készenlétben vannak, hogy a lehető legrövidebb időn belül elhárítsák az esetleges problémákat.