2024. április 20., szombat

Könyvtár a digitális világban is

A járványügyi helyzet az Óbecsei Népkönyvtár tevékenységét is befolyásolta

A tavalyi évet is a 2020-as évhez hasonlóan nagy mértékben befolyásolta a koronavírus-járvány. Az Óbecsei Népkönyvtár munkatársai mindent megtettek annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak a járványügyi helyzethez és a tervezett rendezvények nagy részét sikerült is megtartaniuk. 2021 elején felülvizsgálták az Óbecsei Népkönyvtár felnőtt részlegének könyvállományát, a könyvtári tevékenységekről szóló törvény alapján ugyanis ezt az ellenőrzést tízévente el kell végezni. Mivel egy körülbelül 40.000 könyvból álló könyvállományról van szó, a felülvizsgálat két hónapig tartott, mesélte Lovas Đijanta, az Óbecsei Népkönyvtár igazgatója.

Az Óbecsei Népkönyvtár épülete (Kancsár Izabella felvétele)

Az Óbecsei Népkönyvtár épülete (Kancsár Izabella felvétele)

– Tekintettel arra, hogy a tavalyi év elején még kedvezőtlen volt a járványügyi helyzet, megpróbáltunk különféle online tevékenységeket kitalálni. Például Osztályunk farsangi álarcai címmel rajzpályázatot hirdettünk az általános iskolák harmadik és negyedik osztályos tanulói számára és a beérkezett munkákra online lehetett szavazni. Tavaly első alkalommal szerveztünk online tavaszi nyereményjátékot, amellyel Facebook-oldalunk követőinek számát szerettük volna növelni és a helyiek figyelmét felkelteni, amit sikerült is, ugyanis mintegy 1300 látogatónk volt minden nap. Hagyományos szavalóversenyünket is online szerveztük meg. Tavaly megújult a kétnyelvű honlapunk – mondta Lovas Đijanta.

Több ezer könyv az Óbecsei Népkönyvtárban (Kancsár Izabella felvétele)

Több ezer könyv az Óbecsei Népkönyvtárban (Kancsár Izabella felvétele)

Az Óbecsei Népkönyvtárban 2021-ben is megemlékeztek a magyar kultúra és az anyanyelv nemzetközi napjáról, könyvbemutatókat, koncerteket szerveztek. Megszervezték a már hagyományos Úriemberek hete és a Bibliojátékok elnevezésű rendezvényeket, a nyári zenei tábort és meghirdették A vers csak születik... és a Noveleta elnevezésű pályázatokat.

A járvány ideje alatt csökkent a könyvtári látogatók száma (Kancsár Izabella felvétele)

A járvány ideje alatt csökkent a könyvtári látogatók száma (Kancsár Izabella felvétele)

– A járvány miatt be kellett vezetnünk néhány intézkedést. A különféle korlátozások, mint például az egyesével való belépés a könyvtárba vagy a szabad mozgás betiltása nagyban befolyásolták a könyvtárba látogatók számát, ugyanis mintegy 25 százalékos csökkenést tapasztaltunk. Főleg a gyerekek és a fiatalok körében csökkent a könyvtár népszerűsége, ami felettébb aggasztó, így a jövőben arra törekszünk majd, hogy a különféle műhelymunkákon keresztül visszatérjenek hozzánk. Intézményünk decemberben ünnepelte fennállásának 123. évfordulóját, ebből az alkalomból egy évre szóló tagsági könyvecskét ajándékoztunk a helyi polgároknak. Hetente körülbelül 150 könyvet kölcsönöznek az olvasók, ami nagyjából 7800 könyvet jelent évente – közölte a könyvtár igazgatója.

Ünnepi hangulatban az intézmény (Kancsár Izabella felvétele)

Ünnepi hangulatban az intézmény (Kancsár Izabella felvétele)

Az Óbecsei Népkönyvtár a különféle támogatásoknak és pályazatoknak köszönhetően tavaly mintegy 1200 új könyvvel gazdagodott.