2024. március 28., csütörtök

Hamisítvány gyanúja áll fenn?

Mire e sorok az olvasó elé kerülnek, az ausztrál szövetségi bíróságon már megkezdődött Novak Đoković melbourne-i beutazási bonyodalmainak tárgyalása. Az országból kiutasított világelső panasza meghallgatásának kezdete közép-európai idő szerint éjfélre volt kitűzve. Nem valószínű, hogy a döntés gyors lesz, hisz a szövetségi kormány ügyvédei csak az itteni reggeli órákban kapnak szót, és elképzelhető, hogy kétnapos halasztáshoz folyamodnak.

Időközben újabb fejlemények történtek, brit értesülések szerint Novak arra hivatkozva kérte a kivételezést, hogy december 16-ától fertőzött volt, amiért időszűkében nem vehette fel az oltást. A hírt fenntartással kell fogadni, elsősorban a forrás megbízhatatlansága miatt, habár senki sem cáfolta, de nem is erősítette meg. Ha mégis hitelesnek mutatkozik, akkor a teniszező december második felében fertőzötten vett részt néhány belgrádi rendezvényen, többek között ő adta át a teniszszövetség díjait a legkisebbeknek. A másik lehetőség, hogy Novak nem volt fertőzött, ez esetben azonban hamisított oltási iratokkal próbált bejutni Ausztráliába.

Ha nem is ma, de a napokban feltehetően fény derül az ügy hátterére, és megtudjuk, hogy Novak védheti-e a melbourne-i címet, vagy pedig a szövetségi bíróság elveti a panaszát, és érvénybe lép a kitoloncolása.

Időközben véget értek az idei első tornák, és sorsoltak a következő heti versenyekre is. Az év első serlegeit Rafael Nadal, Gaël Monfils, Ashleigh Barty, Simona Halep és Amanda Anisimova nyerte.

E héten Adelaide-ben Monfils és Isner lesz az első két kiemelt, Györe László az olasz Gianluca Magerrel kezd, akitől tavaly Belgrádban kikapott, Fucsovics ellenfele pedig a holland Botic de Zandschulp, aki tavaly Stockholmban verte a magyart. Sydney-ben Dušan Lajović a spanyol Alejandro Davidovichcsal kezd, akit két éve Róma legyőzött, Miomir Kecmanović pedig a selejtezőből vár riválist. Női tornákat szintén Adelaide-ben és Sydney-ben rendeznek, s utóbbi helyen a magyar Udvardy Panna a selejtező rajtján kikapott a mexikói Guiliana Olmostól.

Véget ért az ATP-kupa is, a bajnok meglepetésre Kanada, hisz rávert előbb az oroszokra, majd a spanyolokra is.

Az ATP-kupa-győztes Kanada csapata (Fotó: Beta/AP)

Az ATP-kupa-győztes Kanada csapata (Fotó: Beta/AP)

ADELAIDE. – A férfitorna elődöntőjében: Hacsanov–Čilić 7:6, 6:3, Monfils–Kokkinakis 7:5, 6:0. Döntő: Monfils–Hacsanov 6:4, 6:4. Nők, elődöntő: Barty–Świątek 6:2, 6:4, Ribakina–Doj 6:4, 6:3. Döntő: Barty–Ribakina 6:3, 6:2.
MELBOURNE. – A férfitorna elődöntőjében: Nadal–Ruusuvuori 6:4, 7:5, Cressy–Dimitrov 7:5, 7:6. Döntő: Nadal–Cressy 7:6, 6:3. Női 1-es torna, negyeddöntő: Oszaka–Petković 6:1, 7:5. Elődöntő: Kudermetova–Oszaka k. n., Halep–Cs. Dzseng 6:3, 6:2. Döntő: Halep–Kudermetova 6:2, 6:3. Női 2-es torna elődöntő: Anisimova–Kaszatina 6:2, 6:0, Szasznovics–Li 7:6, 2:6, 6:3. Döntő: Anisimova–Szasznovics 7:5, 1:6, 6:4.
SYDNEY. – Az ATP-kupa elődöntőjében: Kanada–Oroszország 2:1. Döntő: Kanada–Spanyolország 2:0. A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Olmos–Udvardy 6:2, 3:6, 6:4.
FORLI. – A challenger negyeddöntőjében: Piros–Clarke 6:3, 6:3. Elődöntő: Mukund–Piros 6:3, 7:6.