2022. május 22., vasárnap

Đoković visszakapta a vízumát

Az ausztrál szövetségi bíróság elfogadta Novak Đoković fellebbezését és visszaadta vízumát, így a férfi teniszezők világranglistája éllovasának nem kell hazautaznia az ausztrál nyílt bajnokság helyszínéről.

A törvényszék a hétfői ítéletét azzal magyarázta, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása „indokolatlan” volt. A döntés szerint Đoković azonnali hatállyal elhagyhatja a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre.

Ezzel ugyanakkor nem dőlt el véglegesen, hogy indulhat-e az ausztrál bajnokságon, mivel Alex Hawke bevándorlásügyi miniszternek még van lehetősége arra, hogy más módon kiutasítsa őt az országból, és egyes források szerint nem kizárt, hogy ezzel élni is fog.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszer győztes, összességében pedig 20-szoros Grand Slam-bajnok Đoković szerdán érkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Đoković november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. Különengedélyének híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, a vele Melbourne-ben történteket pedig Szerbiában fogadta óriási felháborodás.