2024. március 29., péntek

Elismerés a szerb filmgyártásnak

A Szilaj vér – Az ősök bűne című film a Netflixen

Az itthon és a régióban aratott nagy siker után a Milutin Petrović által rendezett Szilaj vér – Az ősök bűne című film a népszerű platformon, a Netflixen folytatja életét – jelentették be a rendezők. A film – amelyet Borisav Stanković műve alapján készítettek – Közép- és Kelet-Európában, valamint Törökországban elérhető lesz a következő két évben. Ez az első szerb nyelvű film, amelyet megvásárolt a Netflix.

Az első szerb nyelvű film sugárzása ezen a népszerű platformonegyfajta elismerést jelent a szerb filmgyártásnak–mondta Snežana Penev van Hauvelingena This and That produkció nevében, majd hozzátette:– Biztos vagyok benne, hogy ezen a módon kinyílnak a kapuk más hazai filmek és sorozatok előtt is, amelyek olyan platformokon keresik a helyüket és közönségüket, mint a Netflix.

A projekt munkája során nagy volt a felelősség, mert a híres Borisav Stanković által több mint egy évszázaddal ezelőtt megírt, majd Voja Nanović által közel fél évszázaddal ezelőtt filmhősökké formált karaktereket szerettük volna a vászonra vinni. Mindezt szem előtt tartva a szerződést a Netflixszel nem csak a film népszerűsítésének tekintem, hanem a szerb kultúra népszerűsítésének is, ezért nagyon boldog vagyok – emelte ki Snežana Penev van Hauvelingen. A Szilaj vér című filmet több mint 100 ezren nézték meg a mozikban, és számos filmdíjat is nyert. Ez az alkotás közönségdíjas lett az európai filmek palicsi fesztiválján, első díjat nyert a 45. Filmforgatókönyv Fesztiválon, a Duna Film Fest legjobb színészi teljesítményéért járó díjat a filmes csapat kapta, Kolja szerepének megformálásáért pedig Feđa Štukan különdíjat érdemelt ki az 56. filmes találkozón Nben. A Goran Stanković rendező és Snežana van Hauvelingen producer által alapított This and That produkciós ház olyan sikeres filmek mögött áll, mint a Reggel mindent megváltoztat, Szilaj vér, valamint Diana Budisavljević naplója. Több alkotásuk előkészületben van, mint például a Sablja tévésorozat Goran Stanković és Vladimir Tagić rendezésében, illetve a Majka Mara c. film Mirjana Karanović rendezésében.