2024. április 25., csütörtök

Hűség, tisztaság, őszinteség

Nagy horderejű mű színpadi változata az Újvidéki Színházban

Sajtótájékoztatót tartottak az Újvidéki Színházban, melyen beharangozták A félkegyelmű c., Fjodor M. Dosztojevszkij-regény alapján készült előadás bemutatóját. Az idióta címmel Andrej Cvetanovszki szkopjei vendégrendező állította színpadra. A premier holnap, szerdán, a repríz 27-én lesz.

A bemutatót Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Lénárd Róbert, a színház művészeti vezetője, Andrej Cvetanovszki rendező, valamint Pongó Gábor, Ozsvár Róbert és László Judit színművészek jelentették be.

Venczel Valentin, László Judit, Ozsvár Róbert, Andrej Cvetanovszki, Pongó Gábor és Lénárd Róbert (Fotó: Bozsoki Valéria)

Venczel Valentin, László Judit, Ozsvár Róbert, Andrej Cvetanovszki, Pongó Gábor és Lénárd Róbert (Fotó: Bozsoki Valéria)

A híres orosz klasszikus regény, amely a 19. század második felében íródott, Miskin herceg karakterére – a tisztaság és őszinteség megtestesítőjére – és a társadalom által hordozott tökéletlenségek elleni küzdelemre összpontosít.

A tavalyi év, amelyben ezt az előadást be kellett volna mutatni, Dosztojevszkij-év volt. Az Újvidéki Színház valójában A félkegyelművel pár nappal később tiszteleg e világhírű író és máig méltán népszerű műve előtt – mondta Venczel Valentin. – Úgy gondoljuk, a társulat munkájának színvonala olyan, hogy az Újvidéki Színház bátran műsorra tűzhet egy ilyen nagy horderejű művet is.

A darab témájáról szólva Venczel elmondta: ha nincs Isten, akkor tulajdonképpen minden lehetséges. Ha nincs Isten, akkor nincs is bűn. Ha nincs bűn, akkor nincs megbocsátás sem, és akkor nincs bűnös sem.

Személy szerint úgy gondolom, egy kicsit ilyen hit nélküli világban élünk, és ez a hitnélküliség a hétköznapi kapcsolataink vonatkozásában kiirtja az emberekből a hűséget is, ami alapvetően összetartja a családokat, összetartja az egyének közötti kapcsolatokat is. Az idióta c. előadás azzal foglalkozik, hogyha nincs hitünk, akkor az alapvető, egymást összetartó erőnk sincs – fogalmazott Venczel Valentin.

Újvidék ezekben a napokban Európa Kulturális Fővárosává válik, és ezekben a napokban zajlik a Dosztojevszkij-mű alapján készül előadás főpróbája, bemutatója és a bemutatót követő első előadás.

Az Újvidéki Színház legalább három jelentős projektummal vesz részt az Európa Kulturális Főváros programjában: a Neoplanta előadás felújításával, Végel László legújabb regényének felolvasó bemutatójával. Ezt követően március második felében elkezdjük a Jézus születése c. produkciónknak a színpadra állítását. A háromnyelvű előadásban egy tokiói színház művészei, a Szerb Nemzeti Színház művészei és az Újvidéki Színház művészei vesznek részt. Az év második felében, november folyamán megrendezésre kerül ötödik alkalommal a Synergy kisebbségi színházak fesztiválja – jelentette be az Újvidéki Színház programját az igazgató.