2024. április 20., szombat
AZ ALKOTMÁNY MÓDOSÍTÁSA (27.)

Az Ügyészségi Főtanács határozata elleni jogorvoslat

Sorozatunkban olvasóink a Szerb Köztársaság hatályos Alkotmányának módosításáról szóló dokumentummal ismerkedhetnek meg. Utóbbi összesen 29 módosítást tartalmaz. Napról napra egy-egy módosítást olvashatnak magyarul lapunk hasábjain. Minden írás a módosítás érintette, még mindig hatályos alkotmányos rendelkezéssel kezdődik, hogy érezhető legyen, milyen jellegű módosításokat tárnak a nép elé. A polgárok 2022. január 16-án referendumon dönthetnek a javasolt módosítási dokumentum megerősítésének támogatásáról.

Az Alkotmány módosításáról szóló dokumentum (aktus) huszonhetedik módosító indítványa számozás tekintetében a hatályos Alkotmány 165. szakaszát (Az Állami Ügyészi Tanács hatásköre) érinti, míg tartalmilag új alkotmányos rendelkezésről van szó, amelyik Az Ügyészségi Főtanács határozata elleni jogorvoslat címmel épülne be az alkotmányba:
Az Ügyészségi Főtanács határozata ellen megengedett fellebbezni az Alkotmánybíróságnál, az Alkotmányban és a törvényben előírt esetekben. Az Alkotmánybíróságnak benyújtott fellebbezés kizárja az alkotmányjogi panasz benyújtására való jogot.
A jelenleg hatályos Alkotmány kizárólag a Bírósági Főtanács határozatainak a tekintetében rendelkezik az annak a határozatai elleni jogorvoslatról, az Állami Ügyészi Tanács – az alkotmánymódosítás elfogadásának esetében ezt az állami szervet neveznék Ügyészségi Főtanácsnak – határozatainak esetében nem tér ki erre a kérdéskörre.