2024. április 19., péntek

Ahol a valóság makettet kap

Šimanovciban található Délkelet-Európa legmodernebb filmgyára

Ma már szinte mindenféle helyszín megépíthető, így került Šimanovciba a 19-dik századi Párizs, vagy a hatvanas évek repülőtere, egy nyugati vasútállomás, így szálltak le itt az ufók is, de egy autósüldözés után a jármű robbanására is itt került sor, és lövöldözős csatajelenetek is történtek már itt. Amióta a legújabb technológiát is felállították, azaz a mintegy 1000 négyzetméteres LED-vásznat, szinte Új-Zélandra, vagy a sivatagba sem kell elmenni, hogy az megjelenhessen a filmvásznon, csak egy kis homok kell a forgatáshoz, a többi pedig vizuális effektus és színészi munka, legalábbis az avatottak szerint.

A filmgyártás terén Csehország és Magyarország után Szerbia is feltörőben van, megelőzte Horvátországot is (Fotó: Ótos András)

A filmgyártás terén Csehország és Magyarország után Szerbia is feltörőben van, megelőzte Horvátországot is (Fotó: Ótos András)

Mintegy 20–25 percre Belgrádtól, Šimanovciban, a Pink Films International PFI Studiosban tett látogatásunk során éppen lázas munka folyt, programozók serege dolgozott azon, hogy a homorított LED-óriás egy egységes képet mutasson. Ebben a (1400 négyzetméteres, 16 méter magas) stúdióban már maga a képernyő is lenyűgözi a laikust, nemhogy a szakértőt, hiszen ilyen nagyságú és ilyen ívvel rendelkező képernyővel talán csak a német, vagy a francia filmgyártás rendelkezett eddig. Az impozáns képernyővel szemben pedig olyan tér áll a filmgyártás rendelkezésére, ahol a teljes testen viselhető mocap ruha segítségével a mozgás szinkronizálható, animációs alakok megalkotása válik lehetővé. A korszerű stúdió 14 hónap építkezés és szerelés után a Pink Televízió szilveszteri műsorával lépett hivatalosan működésbe.
A kitalált világ szépségei mellett emberek tucatjai dolgoznak azon is, hogy megszervezzék az adott valós helyszínen a forgatást, és szintén emberek tucatjai dolgoznak azon is, hogy megalkossanak egy jelenetet, bárhol legyen az. Šimanovciban, a PFI Studios filmcsarnokaiban sokrétű munka folyik. Egyrészt szinte külön városrészt emeltek a Zadruga (Szövetkezet) című valóságshow-nak, ahol a luxuskalickába zárt lakóknak külön tavuk is van. A Pink Media Group keretében működő filmgyár másik stúdiójában (1200 négyzetméteres területű és három ilyen stúdió van) szinte nap, mint nap készülnek a Pink televízió műsorai, illetve egy külön csarnokban forgatnak most is, hiszen megvásárolták a 40 évvel ezelőtt indított amerikai Dinasztia című sorozat licencét. Beengedtek minket is azokra a helyszínekre, ahol két befolyásos család összetűzései zajlanak most hazai színészekkel. A bútorok kézzel, megrendelésre készültek. A beltér pedig teljesen a luxuséletbe varázsol minket. Minden élethű, mintha egy kétszintes villába léptünk volna be, csak a kamerák és a kábelek jelenléte utal arra, hogy ez csupán játékszín, meg a cipők kopogása a „márványon" árulja el, hogy hol vagyunk: minden fa és gipsz.

Az 1000 négyzetméteres LED-vászonnak köszönhetően Új-Zélandra, vagy a sivatagba sem kell elmenni, hogy az megjelenhessen a filmvásznon, csak egy kis homok kell a forgatáshoz, a többi pedig vizuális effektus és színészi munka (Fotó: Ótos András)

Az 1000 négyzetméteres LED-vászonnak köszönhetően Új-Zélandra, vagy a sivatagba sem kell elmenni, hogy az megjelenhessen a filmvásznon, csak egy kis homok kell a forgatáshoz, a többi pedig vizuális effektus és színészi munka (Fotó: Ótos András)

Épül a város (Fotó: Ótos András)

Épül a város (Fotó: Ótos András)

Megtudtuk, nemrégiben egy német filmgyártó érkezett hozzájuk, egy akkora projektummal, amelynek 7 hónapon keresztül, szinte minden csarnokukban lesz díszlete, illetve egy „őrült" projektbe kezdenek hamarosan: 52 filmet akarnak elkészíteni egy év alatt.

A szerbiai filmgyár csupán egy a régióban, hiszen Horvátországban, Bulgáriában és Magyarországon is vannak hasonló stúdiók, mégis mint azt Igor Turčinovićtól, a PFI Studios igazgatójától megtudtuk, egyre többen érdeklődnek az ő szolgáltatásaik iránt is. Annak ellenére, hogy nem számítanak a legolcsóbbnak a környezetünkben, sőt szavai szerint „soha nem is akartak a legolcsóbbak lenni", a filmgyártók jó minőségű szolgáltatást kapnak, ám ami ennél fontosabb, kiváló szakemberekkel dolgozhatnak.

Igor Turčinović, az PFI Studios igazgatója, és asszisztense, Ivana Rakić (Fotó: Ótos András)

Igor Turčinović, az PFI Studios igazgatója, és asszisztense, Ivana Rakić (Fotó: Ótos András)

– A stúdióba főként azok jönnek, akiknek van arra pénzük, hiszen építeni kell. Mi ezeket a díszleteket nem is tudjuk őrizni, hiszen az új megrendelő új díszletet hoz magával, egyébként a 25 százalékos adót is csak akkor tudják visszaigényelni, ha az adott díszletet megsemmisítik. Nemrégiben készült egy vonatos jelenet a harmincas évekből. Szerettük volna azokat megvenni, hiszen vonatra mindig szükség van, sajnos nem sikerült. A mozdonyokat visszavitték, a vagonokat pedig megsemmisítették – tudtuk meg az igazgatótól. Elemezve a szomszédos országok kínálatait, kiemelte, Belgrád nem tud Budapesttel versenyezni, hiszen amellett hogy Magyarország a filmgyártásban messze előttünk jár, kedvezőbb feltételeket kínál, Budapest kiváló városi helyszínekkel rendelkezik, ahogy Csehország is messze mindenki előtt áll. Szerbia évtizedes filmgyártási múltjának köszönhetően azonban kínálatban túllépte Romániát és Bulgáriát is.

Egy-egy film díszlete három hónapig készül (Fotó: Ótos András)

Egy-egy film díszlete három hónapig készül (Fotó: Ótos András)

– A Die Hard – Drágán add az életed című film ötödik részét nálunk, Belgrádban kellett volna, hogy forgassák. Sajnos Belgrádban nem lehet 5 percnél hosszabb autósüldözést megszervezni, hogy a város komoly képet mutasson. Budapesten pedig órákon keresztül tarthat a forgatás és a város látképe gyönyörű – mondta Turčinović. Hozzátette ugyanakkor, hogy az európai filmgyártásban Csehország és Magyarország után Szerbia is feltörőben van, megelőzte Horvátországot is.

– Hosszú hagyománnyal rendelkezünk, az Avala Film jó példa erre, külön egyetemünk van, a törvényeink is jobbak, mint Horvátországban. Nem módosítottunk az árainkon 2016 óta. De az, hogy egyre többen keresnek fel minket, nem csak a számoktól függ. Inkább a személyes tapasztalat a meghatározó – mondta.

A Pink Televízió valóságshow-jához is a filmgyár területén építették fel a díszletet (Fotó: Ótos András)

A Pink Televízió valóságshow-jához is a filmgyár területén építették fel a díszletet (Fotó: Ótos András)

A filmgyártók ugyanis a nyersanyagot és a munkaerőt is Szerbiában szerzik be. Olcsóbb az építőanyag és a munkaerő is, miközben kiváló szakembereink vannak.

Egy-egy díszlet felállítása mintegy három hónapot vesz igénybe, amiből egy-két hónap csak a tervezéssel telik, míg a további másfél hónap az építkezéssel és a megálmodott díszlet kialakításával.

Kérésre mindet megépítenek, de a filmgyár semmit sem tarthat meg, a forgatás után le kell bontani (Fotó: Ótos András)

Kérésre mindet megépítenek, de a filmgyár semmit sem tarthat meg, a forgatás után le kell bontani (Fotó: Ótos András)

A koronavírus-járvány kedvezett a filmgyártásnak. Különösen a sorozatok esetében tapasztalható ez. Illetve az igazgató véleménye szerint az állam okosan járt el, amikor nem korlátozta az országba való belépést a járvány idején. Így számos reklámfilm is készült Šimanovciban.

Külső helyszín (Fotó: Ótos András)

Külső helyszín (Fotó: Ótos András)

Az 1400 négyzetméteres, 16 méter magas stúdióban  hatalmas LED  képernyő előtt dolgoznak a filmesek (Fotó: Ótos András)

Az 1400 négyzetméteres, 16 méter magas stúdióban hatalmas LED képernyő előtt dolgoznak a filmesek (Fotó: Ótos András)

– A reklámfilmek közül készítettünk néhányat hazai gyártóknak is, de főként külföldi megrendelőknek dolgozunk. Belgrádban vannak más stúdiók is, jóval kisebbek, ezáltal hozzáférhetőbbek, így főként ott készülnek a hazai reklámok, valós helyszíneken – mondta az igazgató.

A napi forgatásokhoz használt stúdiók mellett és azok a csarnokok mellett, ahol kizárólag filmgyártás folyik, vannak külső díszletek is, amelyek például teljes valójukban megjelenítik Belgrád fontos épületeit, így a városházát, de vannak olyan díszletek is, amelyek egy meghatározott sorozat elkészítésére készültek. A 2018-as premierrel rendelkező, négy évadon át sugárzott The Outpost amerikai fantázia-kalandfilm helyszíneit Šimanovciban találjuk meg. Mégpedig éppen ott, ahol olyan csarnok megépítését is tervezik, ahol lehetőség nyílik a víz alatti forgatásra is majd, de miután ennek az elképzelésnek a megvalósítása jelentős beruházást igényel, az építkezés még várat magára, tudtuk meg Ivana Rakićtól, az igazgató asszisztensétől.

Sorozathelyszín. Megrendelésre készülnek az egyedi bútorok (Fotó: Ótos András)

Sorozathelyszín. Megrendelésre készülnek az egyedi bútorok (Fotó: Ótos András)

– A film elkészítésében számos csoport vesz részt, akiknek irodahelyiségekre is szükségük van. A bejáratnál található az a több, mint ezer négyzetméteres csarnok, ahol irodahelyiségeket alakítottunk ki – magyarázta az asszisztens, miközben mutogatta, hogy mi hol található a területen. Megtudtuk azt is, hogy a színészek már akkor érkeznek hozzájuk, amikor a díszlet elkészült. Valójában a forgatás kezdete előtt egy héttel, ahol kosztüm- és sminkpróbát tartanak.

– Minden csarnoknak vannak kísérő helyiségei, ahol a háttérmunka folyik, vagy ha arra igény mutatkozik, akkor apartmant alakítunk ki, igény szerint. A forgatócsoportok különböznek, volt olyan például amikor a múlt évben a járvány miatt tartani kellett a távolságot, így külön helységet alakítottunk ki mindenkinek, fertőtlenítőket állítottunk fel. Van, amikor a rendezőnek külön óhajai vannak, aminek igyekszünk eleget tenni. A színészeknek is szoktak külön kívánságai lenni, van aki szereti, ha a pihenőszobájában van gyümölcs vagy üdítő. Mi valójában kiadjuk a stúdiót és segítünk mindenben, amiben tudunk, de legtöbbször a külön óhajoknak a forgatócsoportban megbízott emberek tesznek eleget. Több hollywoodi csillag is volt már nálunk, többek között Salma Hayek is. Itt volt John Cusack is, amikor Edgar Allan Poe nyomán A holló (The Raven) című filmet forgatták, ő elhúzódott, ugyanis amikor forgat, teljesen beleéli magát a szerepébe, így a hangulata is komor volt. Salma Hayek esetében pedig a fotósokkal kellett megküzdenünk. Az első egy hétben talán görcsben volt, hiszen nem akarta, hogy a gyermekét lefotózzák. De mikor belátta, hogy szabadon mozoghat, senki nem fogja feltartóztatni, felengedett és mindenkivel kommunikált. Nagyon kedves és nyitott nő – mondta Ivana Rakić.

A stúdiók mellett, ugyanezen a területen található Željko Mitrović, az PFI Studios tulajdonosának drónüzeme is, ahol, mint megtudtuk, valamikor rágógumigyártás folyt.