2024. március 28., csütörtök

Megszűnt az Angliába utazók érkezés utáni PCR-tesztkötelezettsége, elegendő a gyorsteszt

A külföldről Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-típusú koronavírus-tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is.

Az új szabályozás alapján, amely brit idő szerint hajnali 4 órától, közép-európai idő szerint 5 órától, lépett érvénybe, a gyorstesztet (lateral flow test) az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezni.
A brit kormány két lépésben enyhítette az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: péntektől megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége is.
Péntek és vasárnap között még érvényben volt az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme, de a korábbi előírástól eltérően a PCR-szűrés eredményét sem kellett elkülönítésben megvárni.
Az indulás előtti tesztelési kötelezettség megszűnése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve, oltási státustól függetlenül, a 18 éven aluliakra vonatkozik.
Az érkezés utáni PCR-teszt előírásának vasárnaptól érvényes eltörlése ugyancsak a teljes körűen beoltott felnőttekre, valamint oltási státustól függetlenül az 5 és 18 év közöttiekre vonatkozik.
Az 5 événél fiatalabb gyerekeket gyorstesztnek sem kell alávetni.
Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban, a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.
A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni még az indulás előtt.
Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.
A korábbi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az érkezés utáni második nap végéig PCR-tesztet kellett elvégeztetniük, és ez utóbbi eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.
A brit kormány a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségének szigorítását.
Boris Johnson miniszterelnök szerda esti alsóházi tájékoztatóján jelentette be az azóta érvénybe léptetett enyhítések tervét. Indoklásában elmondta: az omikron felbukkanása utáni időszakban még helyénvaló intézkedés volt e szigorítások elrendelése a vírusvariáns nagy-britanniai elterjedésének lassítása végett.
Azóta azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakoroltak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelték, mondta a brit kormányfő.
Hozzátette: a szigorú tesztelési kötelezettségek az Angliából külföldre utazókat is elbizonytalanították, mivel sokan tartottak attól, hogy a visszaindulás előtti teszt esetleges pozitív eredménye miatt külföldön ragadnak.