2024. április 19., péntek

Tavalyi eredmények, idei tervek

Antonio Ratković, Zombor város ifjú, haladó párti polgármestere a Sombor Tv adásában összegezte a 2021-ben elért eredményeket és az idei, helyi terveket.
A műsorban közölte, hogy a városi közigazgatásban mindenki elégedett a tavaly elvégzett feladatokkal (a lakosság véleményére nem tért ki), sikerült befejezni a zöldségpiac teljes felújítását, rengeteget fektettek be az úthálózatba, nemcsak a városban, hanem a városhoz tartozó falvakban.

Az egészségüggyel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy a múlt évben üzembe állították a Covid-rendelőt a Mita Popović utcában és elvégezték a közkórház szülészeti osztályának teljes felújítását.

Hozzátette, hogy 2021-ben sikerült befejezni a csatornaparti sétányt, amit még a 2019. évi részvételi költségvetés során szavaztak meg a polgárok, valamint jelentős beruházások történtek a lakosság vízellátása terén is. Az elkövetkező két évben a város megoldja Őrszállás és Sztapár egészséges ivóvízzel való ellátását.

– A részvételi költségvetés projektjére vagyok a legbüszkébb. Tavaly már másodízben tettük lehetővé, hogy a városi és a felusi helyi közösségek kiválasszák a számukra legszükségesebb beruházást, amit aztán a város megvalósít, közvetlenül megoldva a megfogalmazott igények teljesítését. Amíg tavaly 1-1 millió dinár állt egy-egy helyi közösség rendelkezésére, az idén ezt az összeget 1,5 millió dinárra növeltük – nyilatkozott Ratković.

A tervek között említette, hogy felszámolják a jelenlegi városi szeméttelepet, helyébe egy regionális szemétgazdálkodási központot építenek 34 millió euróból. Ez a központ Zombor mellett Apatinból, Hódságról, Kúláról és Bácsból is begyűjti, szelektálja és további feldolgozásra készíti elő a kommunális hulladékot. A meglévő szeméttelep felszámolása az év elején kezdődik, az új hulladékgazdálkodási központ várhatóan másfél-két év alatt épül fel.

A környezetvédelmi projektek keretében a következő négy évben Zombor város 243 kilométer hosszúságban szennyvízcsatornát épít a környező falvakban, amit rácsatlakoztat öt, újonnan épített szennyvíztisztító berendezésre.

A projektdokumentációnak májusig kell elkészülnie, a megvalósítás az idei év második felében kezdődik el. Folytatódnak a kerékpárutak építései is a város területén. Még maradt leaszfaltozatlan utca a városban, ennek elvégzése is megmaradt 2022-re – nyilatkozott egyebek között Ratković polgármester.

Identitáskeresésben
Január 12-én 17 órakor a zombori Magyar Polgári Kaszinóban bemutatják Káich Katalin Identitáskeresésben című kötetét. A könyv vallomás a szülőföldről, színházról és kulturális életünk állapotáról. Közreműködők: Dévavári Beszédes Valéria, Hózsa Éva, Samu János Vilmos és a szerző.

Az eseményre díjtalan a belépés, a szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak.