2024. április 24., szerda

Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

Zentán már alig van ilyen mester

Zentán főleg Mészáros Kiss Róbertre hárul a város legtöbb kéményének – beleértve a vállalatokat is – a tisztítása, karbantartása, aki az Elgas közvállalatban van munkaviszonyban (a Dimničar – Kéményseprő vállalat évekkel ezelőtt megszűnt).

– Amikor valaki, főleg az idősebb korosztályba tartozó személy meglát az utcán, mosolyogva megfogja a kabátja gombját. Akinek nincs gomb a ruháján, engem kér meg tréfásan, hogy fogjam meg a gombomat, hogy szerencséje legyen. Más meg a kémény belsejének a tisztítására szolgáló keféből tép ki néhány szál szőrt, és azt rakja a pénztárcájába, hogy szerencsét hozzon – mondta el tapasztalatait Róbert a kéményseprőhöz kapcsolódó babonákról.

Mészáros Kiss Róbert kéményseprőt mindenki szívesen látja, vele találkozni szerencsét jelent

Mészáros Kiss Róbert kéményseprőt mindenki szívesen látja, vele találkozni szerencsét jelent

A szerencsét hozó kéményseprővel kapcsolatban kialakult hiedelemnek, babonának többféle magyarázata létezik. A hiedelem valószínűleg a tűzzel van kapcsolatban. A tűz az élet forrása, meleget, ételt adott, ám figyelmetlenség, hanyagság esetén a jótékony tűz pusztító csapássá válhat, és tragédiákat okozhat. Az az ember pedig, aki képes megelőzni a tűz okozta bajokat, érthető módon megbecsülésnek örvend. A kéményseprőt egykor szívesen látták a háznál, vidáman elbeszélgettek vele, megkínálták itallal, kávéval, becsülete volt a szakmának, mára viszont kihalófélben van ez „piszkos” szakma.

A babona szerint a rossz szellemek a kéményen át közlekednek. A kéményseprő kisöpöri a kéményből a rossz szellemeket. Akárhogy is, a vele való találkozás szerencsét hozott az emberek számára. Különösen az újév napján vagy az év első napjaiban látott kéményseprőt tartották jó előjelnek az egész évre vonatkozóan. Ami nem meglepő, hiszen a néphit a január elsején történő dolgokat mindig hajlamos kivetíteni az egész esztendőre.

Mészáros Kiss Róbert kéményseprő munkájáról és a téli fűtéshez kapcsolódó intelmeiről, a kémények karbantartásáról egy hosszabb cikkben számolunk be.