2024. április 23., kedd

Környezetkímélő ünneplés

Ingyenes tölgyfaágakat osztogattak a város központjában

A Fruška gora Nemzeti Park közvállalat erdészei az érdekelt községek illetékeseivel együttműködve az ortodox karácsonyi ünnepek alkalmából több mint húszezer tölgyfaágat osztott szét a polgároknak.

A tölgyfákat kizárólag erre a célra beültetett területen vágták ki. Az akciónak hagyományőrző és környezetvédelmi jellege volt, az ország legrégebbi nemzeti parkja természeti értékeinek tiszteletben tartását vették figyelembe. A városközpontban a tölgyfaágacskákat Aleksandar Petrović, a polgármester helyettese, valamint Dalibor Rožić, a városi kulturális tanács tagja osztotta ki, jelen voltak a nemzeti park képviselői is.

Dalibor Rožić hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a pravoszláv karácsonyt a szokások tiszteletben tartása mellett, családi körben, egészségben és jókedvben ünnepelnék meg a polgárok, az akcióval azonban igyekeznek felhívni a figyelmet a tölgyfa nagymértékben és ellenőrizetlen kivágásának problémájára is.

– Alapvető számunkra a természetvédelem, hiszen a mi dolgunk megóvni bolygónkat! Olyan időkben élünk, amikor az élővilágot számos tényező fenyegeti, és amikor az egész világ igyekszik elejét venni az emberiséget veszélyeztető negatív folyamatoknak. Legyen ez a mai akció is karácsonyi üzenet, óvjuk és tiszteljük embertársainkat, tegyünk jót másokkal, de ugyanígy viszonyuljunk a természethaz is – üzente Dalibor Rožić.

Radoslav Krunić, a Fruška gora Nemzeti Park közvállalat igazgatójának szavai szerint a tölgyfaágacskák ingyenes kiosztását Karlócán, Ürögön, Mitrovicán, Rumán és Šiden is megtartották. Emellett január 5-éről 6-ára virradóra az erdőbe vonuló polgárok számára ötezer tölgyfaágat készítettek elő a nemzeti park területén, mégpedig az Ürögi-hágón (Iriški venac), Zmajevacon, a Vörös-bércen (Crveni čot), Nagylemzséren (Ležimir) és a Rohalj bázisnál is. Hozzátette, hogy a vállalat őrszolgálata a rendőrséggel együttműködve az idén három váltásban dolgozott annak érdekében, hogy megakadályozzák a tölgyfák engedély nélküli kivágását városunk és tartományunk nemzeti parkjában.