2024. március 29., péntek

Tíz új autóbusz érkezik

A Városi Közlekedési Közvállalat idei ügyviteli tervének a keretében előrelátott beruházások értéke 975.232.000 dinár.

Ennek az összegnek egy kisebb részét (24.832.000 dinárt) a városi költségvetésben irányozták elő, míg a nagyobb részét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hiteléből finanszírozzák.

A közlekedési vállalat évi programjából kiderül, hogy 20.632.000 dinárt a motorjavító- és bádogos osztály helyreállítására költik, felújítják az épület szigetelését és tetőszerkezetét, kicserélik a villanyvezetékeket stb. Tervben van egy kombi vásárlása is, melynek köszönhetően a mechanikusok könnyebben jutnak majd el a terepre, ha probléma merül fel a buszokkal. Az elmúlt időszakban nagy szükség mutatkozott egy ilyen járműre, mivel az autóbuszok gyakran lerobbantak a forgalmas, városi útszakaszokon, ezért a szerelőmestereknek minél rövidebb idő alatt a terepre kell érkezniük a meghibásodás elhárítása érdekében, és hogy újra forgalomba állítsák a járműt. A kombiban külön részt alakítanak ki a javításhoz szükséges felszerelés elhelyezéséhez. Erre a célra 4.200.000 dinárt költenek majd el a közlekedési vállalatban – olvasható a Dnevnik napilap internetes honlapján.

Az EBRD hiteléből hamarosan 10 elektromos autóbuszt vásárol a Városi Közlekedési Közvállalat. Egyelőre többnyire dízelmotoros járművek közlekednek Újvidék utcáin, néhány városi busz földgázüzemű

Az EBRD hiteléből hamarosan 10 elektromos autóbuszt vásárol a Városi Közlekedési Közvállalat. Egyelőre többnyire dízelmotoros járművek közlekednek Újvidék utcáin, néhány városi busz földgázüzemű

Az újvidéki önkormányzat döntése alapján a város kölcsönt vett fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól új, elektromos autóbuszok, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges töltőállomások beszerzésére. Ennek a hitelnek az összege 8 millió euró, a városi költségvetésben így 950.400.000 dinárt irányoznak elő ezeknek aaz autóbuszoknak és a felszerelésnek a beszerzésére.

A városi tömegközlekedés zavartalan működéséhez a városi büdzsében ebben az évben 500 millió dinárt irányoznak elő üzemanyag vásárlására. A támogatást azzal indokolták, hogy a Városi Közlekedési Közvállalat önerőből képtelen finanszírozni az üzemanyag beszerzését, mivel egyrészt egyre kevesebben használják a tömegközlekedést, másrészt viszont azért, mert 30.000 kedvezményes jeggyel utazó utasuk van a városban.