2024. április 19., péntek

Nők a közösségért

Megújult a Nők Kishegyesi Fórumának kertje – Számos esemény jellemezte a szervezet tavalyi évét

Kishegyes egyik legaktívabb civil szervezete a Nők Kishegyesi Fóruma. A tavalyi év során aktivitásaikat befolyásolta a járványhelyzet, ám így is szép számban akadt feladatuk. Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az év elején kis létszámú programokat rendeztek.

Zsidai Erzsébet

Zsidai Erzsébet

– A tavalyi évet a szigorú járványügyi előírások jegyében kezdtük, mint az összes többi civil szervezet. Ugyanakkor igyekeztünk olyan programokat tartani, amelyek nem igényelték a tömeges jelenlétet. Például az év elején több alkalommal is szerveztünk ruhagyűjtést és -osztást, amire sajnos nagy igény mutatkozott. Ugyanakkor szerveztünk ajándékgyűjtést is húsvétra. Tavasszal nekiláttunk a női fórum épülete mögötti terület rendezésének. Ebben a kishegyesi helyi közösség és a Komunál Közvállalat nagy segítségünkre voltak. A segítségnek és az önkéntes munkának köszönhetően sikerült rendbe tenni a kertet, illetve befüvesítettük. Erre a nyár folyamán is oda kellett figyelni, rendszeres öntözést és kaszálást igényelt. Köszönettel tartozunk Németh Gábor falugondnoknak, aki rendszeresen elvégezte ezt a munkát. Ide tartozik, hogy az épületünk udvarában lévő virágokról is gondoskodtunk, valamint először kerültek muskátlik az épület utcai ablakaiba – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a női fórum kreatív kézművesköre nem tartott rendes összejöveteleket. A kör néhány tagja viszont heti rendszerességgel találkozott, és kis létszámú programokat rendeztek. Szép akciójuk volt, hogy a női fórum minden tagjának készítettek nőnapi ajándékot – fogalmazott Zsidai.

Az Ügyi csapat

Az Ügyi csapat

A női fórumnak az elmúlt évben sikerült megtartania két közösségépítő és -megtartó akcióját. Az egyik a tojásfaállítás volt, a másik pedig az adventi gyertyagyújtás – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a más egyesületekkel való kapcsolattartás lehetőségei nagyon leszűkültek. Csak a Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesületéhez látogattak el, majd vendégül látták őket. Tavaly elmaradt a női fórum húsvéti tojáskereső eseménye is, viszont a női fórum kertjében lezajlott búcsúfia-kereső versenynek nagy sikere volt, sok gyermek vett rajta részt.

– Szeptember elején sikerült megtartanunk a vakációbúcsúztatót. Ennek lebonyolításában, tagjainkon kívül, részt vettek a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület tagjai és a Vöröskereszt aktivistái. Ezt a programot az idén szeretnénk kibővíteni, és még több szervezetet, akár intézményt bevonni a szervezésébe – mondta el Zsidai, majd arról is szólt, hogy két nyílt napot is rendeztek. Az egyiken fotókiállítás, ruhaosztás és ingyenes lángos volt, a másikon az Ügyi csapat mutatkozott be.

– Az Ügyi csapat kapcsán szeretném elmondani, hogy tavaly voltak ötévesek. Minden járványügyi előírást betartva igyekeztünk olyan programokat biztosítani, amelyek érdekesek számukra. Összesen huszonöt alkalommal találkoztunk velük tavaly, amiből három alkalommal kirándultunk. Legemlékezetesebb a Kátai-tanyán tett látogatásunk volt – számolt be az elnök.

A Nők Kishegyesi Fórumának állandó támogatói voltak 2021-ben Kishegyes önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.