2024. március 29., péntek
MOHOL

Márciusban várható a székházavató

Moholon jól halad anyaországi támogatásból a Csobolyó ME székházának felújítása

A Csobolyó Művelődési Egyesület tavaly áprilisban vásárolta meg Moholon az egyesület székházának kiszemelt régi épületet, amelynek felújítása októberben kezdődött meg, és várhatóan az idén március végéig teljesen befejeződik. Patyi Lajos egyesületi elnök elmondta, hogy március közepén szeretnék megtartani a Csobolyó-székház avatóünnepségét. Kiemelte, hogy a ház megvásárlása és felújítása a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával valósul meg.

– Októberben kezdtük a felújítást. Elég sok javítás volt, mert régi az épület, ahol ajtókat és ablakokat kellett cserélni, valamint teljes felújítás alatt van az egész belső közműhálózat, a vizesblokk, a fűtés és a villanyáram – magyarázta Patyi Lajos.

A Csobolyó-székház külső munkálatait március végéig befejeznék

A Csobolyó-székház külső munkálatait március végéig befejeznék

– A villanyhálózat fővezetékei a helyükre kerültek, megvan a padlófűtés, ami teljesen le van betonozva, valamint kicseréltük az ajtókat és az ablakokat. Az iroda- és az öltözőrészben már egyes gipszmunkákat elvégeztek, megkezdődött a vizesblokk kialakítása, valamint elkezdték a szellőzőrendszer beszerelését. A belső munkálatok befejezése, a gipszmunkák, a meszelés, valamint a vizesblokk befejezése és a lapozás szerintem az elkövetkező másfél-két hónap alatt meglesz. Ez azt jelenti, hogy márciusig a belső munkálatok befejeződnek. A külső munkálatokat is szeretnénk befejezni március közepéig, a tető renoválása és a terasz megépítése ugyanis még két-három hetet vesz igénybe, de a legrosszabb esetben is a hónap végéig teljesen elkészül az épület. Az egyesület utána átveheti használatra, illetve mások is, mert ez a magyar közösség háza lesz Moholon. Moholy-Nagy László képzőművész és fotográfus tiszteletére emlékfalat alakítunk ki az épületben. A Csobolyó ME lesz az épület tulajdonosa, de a moholi magyar közösség számára minden szempontból nyitottak leszünk. Helyszínt kívánunk biztosítani a rendezvényeknek, vendég előadókat és vendég fellépőket fogadunk majd. A magyarság kulturális és művészeti életének a fellendítésén fogunk dolgozni. Az épület belsejében körülbelül 10×18 méteres belső teret alakítottunk ki, amit ki fogunk használni mindenfajta közösségi rendezvényre a kiállítástól a falusi bálig. Nagyon szerettük volna megrendezni februárban a bőgőtemetést, aminek Moholon és az egyesületünkben külön hagyománya van, de lehet, hogy ez alkalomból összehívjuk a társaságot, hogy mindenki megtekintse, hogyan néz ki az épület. A hivatalos avatóünnepséget március idusán szeretnénk megtartani. Mindenképpen március vége előtt, ha nem is lesz teljesen kész az épület, akkor is valamilyen formában megnyitjuk – nyilatkozta a művelődési egyesület elnöke.