2024. március 28., csütörtök
XV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Nem a játék a beszédtéma

Január 13. és 30. között magyar és szlovák közös rendezéssel zajlik majd a 15. férfi kézilabda-Európa-bajnokság, de aki mostanáig belebotlott a tornáról szóló hírekbe, valószínűleg csak a járványhelyzettel kapcsolatos legújabb fejleményekről olvashatott. Mert való igaz, azzal kezdődően, hogy egy hónapja Szlovákiában felmerült, hogy mégis kihátrálnának a házigazdai feladatok mögül – amire végül szerencsére nem került sor –, másról sem hallani, csak olyan jelentésekről, hogy ki kapta el a fertőzést, és mely felkészülési mérkőzéseket kellett lefújni. Ez történt például Szerbia és Németország tervezett találkozójával is, hiszen két nap alatt Vladimir Cupara, Bogdan Radivojević, Stevan Sretenović, Ilija Abutović, Dragan Pešmalbek, Nemanja Zelenović, valamint a stáb több tagja is áldozatául esett a rettegett PCR-tesztnek. A jövő csütörtöki, Ukrajna elleni nyitómeccsükön való részvételük feltétele a negatív minta produkálása, ellenben Petar Nenadićtyal, a Veszprém játékosa ugyanis térdsérülés miatt biztosan kihagyja a tornát. Szintén elmaradt a csütörtökre Szigetszentmiklósra tervezett Magyarország–Fehéroroszország mérkőzés a vendégjátékosok megbetegedése miatt, de ugyanerre a sorsra jutott többek között a horvát–boszniai, az osztrák–szlovák és a montenegrói–portugál összecsapás is. A talpon maradt csapatok az utolsó pillanatban próbálnak még kiállni képes ellenfelet találni egy utolsó gyakorlásra. Alighanem a túl sok kiesőtől való félelmében hozta meg az EHF azt a friss módosítást, hogy az Eb-n 14 helyett már 5 nap után visszatérhetnek a pályára az elkülönített játékosok.

Az olimpiai bajnok franciáknál Elohim Prandi esete uralta a híreket, a balszélsőt a szilveszteri éjszakán érte késeléses támadás, ami után stabil állapotban került kórházba, de a tornára már nem utazhat el.

A Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pozsonyban és Kassán zajló Eb-n 24 csapat vesz részt, a társházigazda Magyarország Portugáliával, Izlanddal és Hollandiával került egy csoportba, míg a Szegeden játszó Szerbia ellenfele Franciaország, Horvátország és Ukrajna lesz az első körben. A magyarországi stadionokban nem korlátozzák a nézők létszámát, viszont csak oltási papírokkal és maszkot viselve lesznek látogathatók a mérkőzések.