2024. április 19., péntek

Bolyais téli tábor Zentán

A cél a szünidő tartalmas eltöltése és a középiskolára való felkészítés volt

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, valamint az Ingenium alapítvány idén is megszervezte a hagyományos téli táborát ezen a héten, ahová a hetedikes és nyolcadikos diákokat várták. Tavaly nem tudták a tábort megtartani a járványhelyzet miatt, idén pedig csökkentett létszámmal rendezték meg, ami annyit jelent, hogy az ötödikes és hatodikos diákok ebben az évben nem tudtak részt venni.
Csikós Pajor Gizella, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy:
– Magáról a táborról többféle forrásból értesülhettek a diákok, a mi bolyais tanulóink szóban értesítették az érintett családtagjaikat és az ismerőseiket, valamint a közösségi hálón is volt fent egy plakátunk. Ebben az évben 74 diákkal vágtunk neki a téli tábornak, és azt kell mondanom, hogy igen gyorsan beteltek az előirányzott helyek. Három csoportban dolgoztak a gyerekek, a képzőművészeti csoport a Pionírotthonban kapott helyet, a főépületünkben pedig a két természettudományi csoportot helyeztük el. Az eddigi tapasztalataink alapján próbáltuk a természettudományi csoportokat úgy felállítani, hogy mindenki az érdeklődésének megfelelő helyre kerüljön, annak függvényében, milyen szakon szeretne majd a középiskolában tovább tanulni. Az oktatás matematika, informatika, biológia, kémia és földrajzfoglalkozásokból állt a természettudományi csoportban. Akik pedig a képzőművészet területén szeretnének majd érvényesülni, azok megismerkedhettek különböző technikákkal, rajzzal, festészettel, grafikával és szobrászattal – mondta az igazgatónő.
Az esti órákban ismerkedős foglalkozásokat szerveztek a diákok számára, ahol nevelőtanárok, pedagógusok és pszichológusok foglalkoztak velük. Majdnem minden résztvevő bent aludt a kollégiumban a tábor ideje alatt, még a zentaiak is, hisz ez egy jó bulinak is számít.
Az egyik résztvevő, a szabadkai Kiskároly Gergely szerint nagyon hasznosak a programok, az előkészítőre készülnek fel, és a fontosabb részeket veszik át.

– Jó a társaság, mindenki jól érzi magát, és a tanárok is nagyon segítőkészek mindenben. Én a családomtól hallottam erről a táborról, továbbá több ismerősöm is idejárt az elmúlt évek során középiskolába, és utána jó egyetemekre kerültek be. Személy szerint csak ajánlani tudom a következő generációnak, hogy látogassanak el ide jövőre – fogalmazott Gergely.