2024. április 19., péntek

Mészáros Mártát ünnepli a Lincoln Center

Mészáros Márta decemberben életműdíjat vett át az Európai Filmakadémiától, a MUBI-n a filmjeit csodálja a fél világ, ősszel őt köszöntötte a FILMIO és a Budapesti Klasszikus Film Maraton is. Január végén New Yorkban, a Lincoln Centerben 11 frissen felújított filmjét láthatja a filmszerető közönség.

Nyár végén Londonban, a BFI Southbank tartott retrospektív vetítéssorozatot Mészáros Márta tiszteletére, 2022. január 21. és 26. között pedig a New York-i Lincoln Center is csatlakozik a rendező életművét ünneplő rangos intézmények közé.

A retrospektív vetítéssorozaton tizenegy, a közelmúltban felújított Mészáros Márta-film látható, az Eltávozott nap (1968), a Holdudvar (1969), a Szép lányok, ne sírjatok! (1970), a Szabad lélegzet (1973), az Örökbefogadás (1975), a Kilenc hónap (1976), az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987) és a Napló apámnak, anyámnak (1990).

Bár a Lincoln Center szerkesztői is mint feminista filmrendezőt ünneplik Mészáros Mártát, ő magát inkább tartja nőpártinak, és a feminizmusról – a szó fundamentális értelmében – a Fidelionak adott korábbi interjúban másképp nyilatkozott:

– Nem tudom, hogy mennyire igaz, de a feminizmus az egy filozófia. Ilyen szempontból nem voltam filozófus, hogy ez lett volna a filozófiám. De rájöttem arra, hogy sokkal jobb és érdekesebb nekem nőkről filmet csinálni, mint férfiakról. Ahhoz, hogy egy érdekes férfiról filmet csináljak, ahhoz bele kellett volna menni a politikába.

A felújítások a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően valósultak meg.