2024. április 19., péntek

Többórás veszteglés a határokon

Még az ortodox karácsony napján is sokat kellett várni Magyarország felé

Ahogyan az ünnepek alatt már szinte megszokottá vált, ismét hatalmas tumultusok alakultak ki a szerb–magyar határszakasz csaknem minden átkelőjén a Magyarország felé vezető sorokban. A police.hu hivatalos tájékoztatása alapján pénteken, ortodox karácsony napján, Ásotthalom felé egy órát, Röszkénél három órát, Tompa felé szintén egy órát kellett várakozniuk az útlevél ellenőrzésére az autósoknak. A közösségi hálózatokon lévő csoportokban a polgárok ennél hosszabb várakozási időről is beszámoltak a Magyarország felé vezető útjukon, sokan amiatt panaszkodtak, hogy a kisebb átkelőkön is állt a sor sokáig, így a horgos–röszkei közúti átkelőn két órát is eltartott a várakozás, a Királyhalom–ásotthalom átkelőn is két órát, a kelebia–tompai átkelőn viszont két és fél órát is vesztegelni kellett. A Szerbiába beutazók száma sokkal kisebb volt, így hosszabb sorok sem alakultak ki az átkelőkön ebbe az irányba.

Sokaknak az okozhat most fejfájást, mire számíthatnak a következő napokban, amikor véget érnek az ortodox karácsonyhoz köthető ünnepnapok is. Ma még azért indultak számos esetben az emberek útnak, mert azt remélték, nem lesznek annyian a határon az ünnepnapon. Tévedtek, s a legjobb tanács most mindenkinek az, hogy amennyiben nem elengedhetetlen, ne ezen a hétvégén induljon el Magyarország felé, amikor a külföldön dolgozó hazaiak és a bolgár, török és más országokból származó vendégmunkások is ismét Ausztria és Németország felé veszik az irányt a január eleji ünnepnapokat követően.

Nemcsak a magyar–szerb határszakaszon alakultak azonban ki torlódások, Horvátország felé Batrovcinál ugyancsak egy órát kellett várakozni, a Szerbiába való beutazás azonban már rövidebb ideig tartott, fél óra alatt meg lehetett tenni. A bolgár–szerb határon, Gradinánál fordított volt a helyzet, a Szerbiába beutazók vártak több mint egy órát, s a Bulgária felé tartók tudták le a határellenőrzést fél óra alatt, a Szerbiai Motorosszövetség tájékoztatása szerint. A következő napokban még intenzívebb forgalommal lehet számolni a határokon és az autóutakon is.